تشخیص روند یکی از برگهای برنده در دست تریدرهایی است که همسو با روند اصلی بازار دست به معامله میزنند. معمولا این تریدرها، معامله خلاف روند را پرریسک در نظر میگیرند و بههمین دلیل، بسیاری از موقعیتهای معاملاتی را نادیده میگیرند. این موضوع باعث میشود اهمیت تشخیص درست روند و قدرت آن یا پیشبینی آغاز روندهای جدید برایشان به ماموریتی بسیار مهم تبدیل شود. اندیکاتور aroon یکی از ابزارهای مهمی است که تریدرهای حرفهای در ماموریت کشف روند از آن کمک میگیرند. در این مقاله از مجله اپوفایننس بهترین بروکر ایرانی با ما همراه باشید تا شما را با اندیکاتور آرون، مزایا و معایبش، روشهای تحلیل و تکنیکهای ترید با آن آشنا کنیم.
اسیلاتور aroon آرون چیست؟
اندیکاتور aroon که معنی نام آن در زبان سانسکریت «نور اولیه سپیدهدم» است، یک اسیلاتور همسو با روند بهشمار میرود که از آن برای سنجش قدرت فعلی استفاده میکنند. این اندیکاتور توسط فردی به نام (Tushar Chande) که یک تریدر با 25 سال سابقه فعالیت و دارای مدرک دکتری است، در سال 1995 اختراع شد.
اندیکاتور او سیستمی است که میتوان بر مبنایش، جهت روند قیمت را تشخیص داد، آغاز روند جدید را پیشبینی کرد و قوی یا ضعیفبودن آن را از هم تمیز داد. این اسیلاتور بین 0 تا 100، دو محدوده را تشکیل میدهد. اگر این اسیلاتور به سمت ناحیه بالایی حرکت کند، نمایشدهنده یک روند صعودی و زمانی که به سمت پایین میآید، نشانگر روندی نزولی است.
نحوه محاسبه و تفسیر اجزای اندیکاتور آرون
اندیکاتور aroon از دو بخش اصلی به نام آرون بالایی (Aroon Up) و آرون پایینی (Aroon Down) تشکیل شده است. معمولا این دو آرون در پلتفرمهای معاملاتی به رنگهای نارنجی برای آرون پایینی و آبی برای آرون بالایی نمایش داده میشود. آرون بالایی نشاندهنده تعداد دورهها (مثلا روزها یا هفتهها) از زمان آخرین بالاترین وضعیت قیمت در یک بازه زمانی مشخص است. آرون پایینی هم مشابه آن، تعداد دورهها از زمان آخرین پایینترین وضعیت قیمت را نشان میدهد. فرمولهای محاسبه این دو خط به شکلی است که در زیر میبینید:
100* (تعداد دورهها) / (تعداد دورهها از زمان بالاترین حد بالا – تعداد دورهها) = آرون بالا
100* (تعداد دورهها) / (تعداد دورهها از زمان پایینترین حد پایین – تعداد دورهها) = آرون بالا
اجازه دهید این موضوع را با یک مثال روشنتر کنیم. اگر یک بازه زمانی 25 روزه را در نظر بگیریم و در این وضعیت، بالاترین قیمت در روز پنجم و پایینترین قیمت هم در روز بیستم رخ داده باشد، محاسبه ما بر اساس فرمولهای بالا به شیوه زیر خواهد شد:
80 = 100 × [25 / (5 – 25)] = آرون بالا
20 = 100 × [25 / (20 – 25)] = آرون پایین
بنابراین نتیجه میگیریم روند صعودی قویتر از روند نزولی است؛ چون مقدار آرون بالا، بیشتر از آرون پایین به دست آمد.
تحلیل اندیکاتور آرون
یادگیری تحلیل اندیکاتور aroon ساده است و میتواند شما را از ورودها و خروجهای اشتباه در بازارهای مالی دور نگه دارد. بیایید نگاهی به شیوه تحلیل فارکس بر اساس این نمودار بیندازیم.
شیوه تشخیص روند با آرون
قبل از هر کاری، موقعیت فعلی خطهای این اسیلاتور را بررسی میکنیم. اگر خط آرون بالا (آبی یا سبزرنگ) بالاتر از خط آرون پایین (قرمز یا نارنجی) باشد، ما را از یک روند صعودی باخبر میکند. برعکس این موضوع هم جاری است؛ یعنی اگر خط آرون پایین، بالاتر از خط آرون بالا باشد، با یک روند نزولی روبهرو هستیم.
تشخیص قدرت روند با آرون
برای این کار باید به مقدارهای نمایشدادهشده دو خط آرون نگاه کنیم. اگر خط آرون بالا در مقدار بیشتر از 70 و خط آرون پایین در مقدار کمتر از 30 باشد، روند صعودی ما قدرتمند است. برعکس، اگر خط آرون پایین، بیشتر از 70 و خط آرون بالا، کمتر از 30 باشد، با یک روند نزولی قوی روبهرو هستیم.
شناسایی شروع روند جدید با آرون
اگر خط آرون بالا در یک موقعیت، خط آرون پایین را از سمت پایین بهبالا قطع کند، میتوانیم آن را بهعنوان سیگنال آغاز یک روند صعودی در نظر بگیریم. برعکس اگر خط آرون پایین، خط آرون بالا را از سمت بالابهپایین قطع کند، آن را بهعنوان سیگنال آغاز یک روند نزولی بهشمار میآوریم.
شیوه تشخیص بازار رنج با آرون
اگر هر دو خط آرون بالا و پایین در اطراف ناحیه 50 نوسان کنند، میتوانیم آن را بهعنوان یک بازار بدون روند یا بازار رنج محسوب کنیم.
بیشتر بخوانید: استفاده از اسیلاتور در پایان روند
نتایج حاصل از تحلیل اندیکاتور aroon چیستند؟
تریدرها میتوانند با استفاده از نتیجههای بهدستآمده از تحلیل اندیکاتور آرون، درک بهتری از قدرت و جهت روندهای بازار داشته باشند. برخی از تریدرهای حرفهای بهطور ویژه از این اندیکاتور برای شناسایی زمانهایی که یک روند جدید در حال شکلگیری است یا روند کنونی پیش بهسوی ضعیفشدن برمیدارد، استفاده میکند. همانطور که با هم دیدیم، اندیکاتور aroon این پتانسیل را دارد که از آن در تشخیص روند، تعیین قدرت روند و شناسایی بازارهای رنج استفاده شود. شما میتوانید با کمک اطلاعاتی که از این اندیکاتور جالب بهدست میآورید، دقت تحلیلهای خود را دوچندان سازید.
نگاهی به مزایا و معایب اندیکاتور aroon
اندیکاتور آرون مانند هر ابزار تحلیلی دیگری مزایا و معایب خاص خودش را دارد. برخی از مهمترین نکتههای مثبت و منفی این اندیکاتور را با هم بررسی میکنیم.
مزایای اندیکاتور آرون
- آسان بودن استفاده از اندیکاتور: رابط کاربری این اندیکاتور ساده است و با چند بار تمرین بهراحتی میتوانید از آن استفاده کنید؛
- امکان تشخیص روند: شما میتوانید با استفاده از این اندیکاتور، روندهای قوی صعودی و نزولی را با یک نگاه تشخیص دهید؛
- امکان تشخیص قدرت روند: این اندیکاتور میتواند قدرت روند فعلی در بازار را مورد ارزیابی قرار دهد. تریدرها با استفاده از این ویژگی میتوانند تصمیمهای معاملاتی خود را بهینه سازند.
معایب اندیکاتور آرون
- وجود تاخیر در صادرکردن سیگنال: همانند اندیکاتورهای دیگر، آرون هم تاخیرهایی در ارائه سیگنال دارد که میتواند ضرر بیدلیلی را به تریدر تحمیل کند؛
- تعداد سیگنالهای زیاد در بازه زمانی کوتاه: در برخی از بازههای زمانی، آرون با ارائه چندین سیگنال پشتسرهم، تریدر را گیج میکند؛
- بازده اندک در بازارهای رنج: عملکرد این اندیکاتور در بازارهای رنج و بدون روند، بسیار کمتر از بازارهای دارای روند است؛
- نامناسببودن دوره پیشفرض: در حالت پیشفرض، دوره زمانی 25 کندلی برای این اندیکاتور در نظر گرفته شده که شاید در مورد برخی از داراییهای مالی یا جفتارزها چندان کارایی نداشته باشد.
تفاوت اندیکاتور آرون با شاخص حرکت جهتدار چیست؟
اندیکاتور aroon و شاخص حرکت جهتدار (DMI) هر دو از ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند که برای تشخیص جهت و قدرت روندها در بازارهای مالی استفاده میشوند. بااینحال، تفاوتهای کلیدی بین این دو وجود دارند که در ادامه، آنها را بررسی میکنیم.
شیوه محاسبه و فرمولها
اندیکاتور آرون بر اساس تعداد دورههای گذشته از زمان رسیدن به بالاترین و پایینترین قیمتها محاسبه میشود. در نقطه مقابل، DMI از مقایسه تفاوتهای مثبت و منفی، بین قیمتهای بالا و پایین متوالی و همچنین میانگین متحرک جهتدار (ADX) برای ارزیابی قدرت روند کمک میگیرد.
هدف و کاربرد اندیکاتورها
از اندیکاتور آرون، بیشتر برای تشخیص شروع روندهای جدید و تغییرات در روندهای موجود استفاده میشود، درحالیکه DMI برای ارزیابی قدرت و پایداری روندهای فعلی بهکار میرود.
نکات معاملاتی اندیکاتور Aroon
برای آنکه بتوانید بهترین نتیجه را از بهکارگیری اندیکاتور aroon بگیرید، باید به چند نکته توجه کنید. در ادامه، چند مورد از این نکتهها را با شما در میان میگذاریم.
به تاخیر سیگنالها توجه کنید
هنگامی که از اندیکاتور آرون در بازارهای سریع و پرنوسان استفاده میکنید، این احتمال وجود دارد که با تاخیر دریافت سیگنال از آن روبهرو شوید؛ بنابراین، همیشه بهدنبال گرفتن تایید از ابزارهای دیگر باشید و فقط باتکیهبر یک اندیکاتور، دست به معامله نزنید.
دوره تناوب مناسب را بیابید
دوره تناوب استاندارد برای اندیکاتور aroon معمولا 25 روز است؛ اما گاهی این دوره زمانی برای همه استراتژیهای معاملاتی سودمند نیست. بههمین دلیل، بهتر است دورههای تناوب مختلف را امتحان کرده و با انتخاب یکی از آنها که با استراتژی شما همخوانی دارد، معامله بهتری را تجربه کنید.
از ترکیب اندیکاتورها کمک بگیرید
برایآنکه بتوانید خطاهای این اندیکاتور را کاهش داده و دقت سیگنالهای دریافتی را بالا ببرید، آرون را با اندیکاتورهای دیگری مانند باندهای بولینگر، میانگین متحرک، یا RSI ترکیب سازید.
بیشتر بخوانید: استفاده از اندیکاتور بولینگر باند
خدمات اپوفایننس
اندیکاتور aroon یکی از چندین و چند اندیکاتوری است که میتواند در بازار پرفرازونشیب فارکس، مثل یک چراغ راهتان را روشن کند؛ اما همیشه باید مراقب بیراهههایی که در کمین شما هستند باشید. یکی از مواردی که میتواند از تعداد این بیراههها بکاهد و مسیر معاملهگری شما را هموارتر سازد، انتخاب یک کارگزار فارکس معتبر است. ما در بروکر اپوفایننس در تلاش هستیم تا با ارائه انواع حسابهای معاملاتی، اسپردهای رقابتی و بیش از 300 ابزار معاملاتی، همچون چراغ، مسیر پیشرویتان را روشنتر سازیم. همین امروز برای آغاز این مسیر پر از هیجان و سودآور، حساب معاملاتی خود را باز کنید.
آیا برای استفاده از اندیکاتور aroon باید از فرمولها برای محاسبه دستی استفاده کنیم؟
خیر! برای استفاده از اندیکاتور آرون لازم نیست محاسبات را دستی انجام دهید. این اندیکاتور بهصورت خودکار، دادهها را محاسبه و خطوط آرون بالا و پایین را رسم میکند.
کدام پلتفرمهای معاملاتی از آرون پشتیبانی میکند؟
اندیکاتور آرون برای اکثر پلتفرمهای معاملاتی مانند TradingView در دسترس است و در یک پنجره جداگانه، زیر نمودار قیمت نمایش داده میشود.