بر اساس دادههای اداره ملی آمار چین، شاخص بهای مصرفکننده چین در اکتبر 2023 در مقایسه با قیمتهای ثابت در ماه قبل، 0.2 درصد کاهش یافت که کمتر از میانگین پیشبینی در نظرسنجی از اقتصاددانان بود. شاخص بهای تولیدکننده نیز برای سیزدهمین ماه متوالی کاهش یافت و 2.6- درصد اعلام شد.
چین در بیشتر سال جاری، سرسختانه با کاهش تورم مبارزه کرده است، با این حال، قیمتهای مصرفکننده در ماه جولای به زیر صفر رسید و در آستانه رشد منفی در مقیاس سالانه قرار گرفت. با توجه به کاهش مداوم قیمت درب کارخانه، این امر منجر به درخواست برای حمایت بیشتر دولت برای مقابله با فشارهای کاهش تورم شده است.
مبارزه با کاهش تورم مداوم در میان تقاضای ضعیف خانوارها، همچنان چالشی برای سیاستگذاران چینی است. تورم پایین یکی از دلایل اصلی ذکر شده توسط اقتصاددانانی است که استدلال میکنند اقتصاد چین کمتر از پتانسیل خود رشد خواهد کرد و به محرکهای پولی و مالی بیشتری نیاز دارد. پکن تسهیلاتی نظیر کاهش نرخهای بهره، کاهش ذخایر الزامی بانکها، افزایش کسری بودجه و همچنین انتشار اوراق قرضه دولتی اضافی را در ماههای اخیر اعمال کرده است.
دادههای تورم اخیر میتواند امیدواریها برای حمایت بیشتر از سوی دولت را تقویت کند. اقتصاددانان انتظار دارند بانک خلق چین در نشست هفته آینده خود نرخ بهره وامهای یکساله را 10 واحد پایه و میزان ذخایر الزامی بانکها را 25 واحد پایه کاهش دهد.
دلایل ذکر شده برای کاهش تورم
نرخ تورم چین در سال جاری به دلیل عوامل داخلی مانند رکود مسکن و ضعیف بودن اعتماد مصرفکننده و عوامل بینالمللی، از جمله کاهش قیمت جهانی کامودیتیها نسبت به سال گذشته و تقاضای ضعیف برای کالاهای ساخت چین که منجر به کاهش صادرات شده، پایین بوده است.
آژانس آمار چین اعلام کرد کاهش اخیر تورم بهدلیل عرضه فراوان محصولات کشاورزی و کاهش مصرف، پس از تعطیلات هفته طلایی رخ داده است. از سوی دیگر، افت شدید قیمت گوشت خوک که پرمصرفترین گوشت در این کشور است و وزن زیادی در شاخص بهای مصرفکننده دارد، از عوامل اثرگذار بوده است.
با این حال کاهش تورم چین بهطور بالقوه میتواند بهعنوان یک خبر مثبت برای بانکهای مرکزی جهانی باشد که در حال مبارزه با تورم هستند، زیرا نشان میدهد هیچ تهدید بالقوهای برای صادرات تورم از چین وجود ندارد.
تأثیر تورم منفی بر اقتصاد چین
تورم منفی بر اعتماد سرمایهگذاران تأثیر میگذارد، زیرا شرکتها درآمد و سود را به صورت اسمی ثبت میکنند. تورم منفی میتواند باعث کاهش سودآوری کسب و کارها شود و این کاهش سودآوری بهنوبه خود باعث کاهش سرمایهگذاری میشود. تورم منفی همچنین به مصرف لطمه میزند، زیرا خانوارها ممکن است خرید را بهدلیل انتظار کاهش بیشتر قیمتها در آینده، بهتعویق بیندازند.
بر اساس پیشبینی اقتصاددانان، انتظار میرود چین برای کل سال 2023 رشد 0.5 درصدی CPI را ثبت کند که بسیار کمتر از هدف سالانه دولت برای افزایش حدود 3 درصدی است.
تلاشهای اخیر برای حمایت از اقتصاد، تقاضا برای مواد خام را در چند ماه گذشته افزایش داده، اما این امر لزوماً به افزایش قیمتها منجر نشده است. واردات نفت خام 14 درصد در سال منتهی به اکتبر افزایش یافته است، در حالی که خرید سنگ آهن برای تولید فولاد 6.5 درصد افزایش یافته است. اما در عین حال، پردازشگرها از کارخانههای تولید مس گرفته تا کارخانههای فولاد و پالایشگاههای نفت، همگی شاهد کاهش حاشیه سود خود بودهاند، زیرا قیمتها نتوانستهاند با هزینههای ورودی همگام شوند.
منبع: بلومبرگ اکونومیکس