با نزدیک شدن به انتخابات نوامبر 2024 ایالات متحده، موضوع تاثیر انتخابات بر بازارهای مالی بیش از پیش مورد توجه معاملهگران بازارهای مالی و فارکس قرار گرفته است. در این دوره حساس، پرسشهای مهمی در خصوص ارتباط میان انتخابات ریاست جمهوری و عملکرد بازارها مطرح میشود. آیا بازارهای مالی بر انتخابات تاثیر میگذارند؟ آیا نتایج انتخابات بر بازارهای مالی تاثیرگذار است؟ بررسی دادههای اقتصادی از 13 دوره انتخابات گذشته نشان میدهد که بازارهای مالی و سهام در سالهای انتخاباتی عملکرد متفاوتی دارند. در این مقاله، به تحلیل این روابط پیچیده سیاسی و اقتصادی میپردازیم و نقش احتمالی بازارهای مالی در پیشبینی نتایج انتخابات را بررسی خواهیم کرد.
آیا معاملات فارکس در سالهای انتخابات پرسود است؟
همانطور که به انتخابات ماه نوامبر ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا نزدیک میشویم و مردم آمریکا خودشان را برای یک رقابت سیاسی – اقتصادی دیگر گرم میکنند تا وارد زمین بازی شوند، بهتر است نگاهی هم به نحوه ارتباط انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بازارهای مالی بیندازیم و سعی کنیم از صندوقچه اسرار کاخ سفید، پاسخ این سوالها را کشف کنیم که:
آیا بازارها بر انتخابات کاخ سفید تاثیر میگذارند؟ و یا اینکه منتخب کاخ سفید بر بازارهای مالی تاثیرگذار است.
شاید هم این دو اصلاً به هم ربطی ندارند یا پاسخ در جایی بین این دو پرسش نهفته است.
بیایید با نگاهی عمیقتر و موشکافانهتر چنین مطرح کنیم که:
آیا سال انتخابات بر عملکرد بازار تاثیرگذار میباشد؟
به چنین موضوعی اگر بهطور منطقی بنگریم، در خواهیم یافت که رئیس جمهور فعلی از هیچ تلاشی برای حمایت از اقتصاد مضایقه نخواهد کرد، چرا که یکی از بهترین تبلیغات انتخاباتی، بیلان مثبت ترازهای مالی و بورس است.
برای بررسی این مهم ما به جمعآوری اطلاعات اقتصادی ۱۳ دوره انتخابات گذشته آمریکا نیاز داریم در واقع میتوان گفت این فرضیه کاملاً درست است؛ زیرا بهطور مثال بازده متوسط برای شاخص S&P500 در سالهای انتخاباتی بهطور متوسط ۸.۷ ٪ است و در مقایسه با سالهای دیگر ۷.۷ ٪ است؛ لذا این فرضیه تا اینجا درست است.
و سوالی که هم اکنون باید مطرح کنیم این است که آیا بازارهای مالی و سهام نیز بر نتایج انتخابات تاثیرگذار است؟
آیا به نظر شما با رسم یک چارت و بررسی کندلهای این اطلاعات، روزی تریدرها میتوانند رئیس جمهور آینده را بر اساس دادههای بازار سهام و فارکس پیشبینی کنند؟
به هر حال بازار سهام یکی از بهترین سنجشهایی است که ما در مورد احساسات و چشماندازهای اقتصادی جامعه داریم.
بیایید به گذشته نه چندان دور سفر کرده و سالهای انتخاباتی قبل را در این خصوص بررسی کنیم.
آمارها از اطلاعات گذشته نشان میدهد که بازار قوی سهام و شرایط اقتصادی خوب کاملاً به نفع کاندیداهاییست که در سال انتخابات در کاخ سفید نشستهاند، لذا تاثیرپذیری قدرت حاکم بر کاخ سفید و قدرت ناشی از فعالیتهای بورسی و فارکس کاملا مشهود است و شاید به جرات بتوان گفت در قرن حاضر، سیاست و اقتصاد دو امر جدا نشدنی از هم هستند.
نخستین مناظره ریاست جمهوری برای پنجشنبه شب برنامهریزی شده است، در حالی که رقابت همچنان نزدیک است.
اولین مناظره تلویزیونی بین بایدن و ترامپ در شبکه سیانان برگزار خواهد شد. تحلیلگران این رویداد را به منزله آغاز جدی مبارزات انتخاباتی پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر میدانند. باوجود نزدیک بودن آراء، برخلاف دورههای انتخابات گذشته، این مناظره زودتر از موعد برگزار میشود که ممکن است به بحثهای سطحیتر در مورد سیاستهای طرفین منجر شود.
تحلیلگران بر این باورند که هرگونه تاثیر این مناظره بر بازار سهام و فارکس کوتاهمدت خواهد بود. آنها خاطرنشان میکنند که بهطور کلی، بازار سهام حدود دو ماه پیش از روز انتخابات، ریسکهای مرتبط با آن را در قیمت سهام لحاظ میکند. بنابراین با نزدیک شدن به انتخابات نوامبر، ممکن است شاهد ضعفهایی در بازار باشیم.
تحلیلگران در ادامه بیان میکنند: «فکر میکنیم بحثهای سیاسی در این مناظره عمیق نخواهد بود؛ مباحث اقتصادی احتمالا شامل کاهش مالیات نخواهد شد که بر شکنندگی بازار میافزاید. بهطور معمول، بازار اوراق قرضه دولتهای ائتلافی (Divided Government) و بازار سهام دولتهای یکدست (Unified Government) را ترجیح میدهند».
در نتیجهگیری کلی با توجه به عدم قطعیت فعلی در نظرسنجیها، احتمال روی کار آمدن یک دولت ائتلافی در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا نسبتا بالا است. این سناریو بهخصوص در صورت پیروزی یک دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری محتملتر است، چرا که این حزب ممکن است برای حفظ کنترل سنا با مشکل مواجه شود.
با توجه به درجه بالای عدم قطعیت فعلی، این سناریو بهترین نتیجهی ممکن برای بازار اوراق قرضه بهشمار میرود. تحلیلگران بر این باورند که عملکرد بسیار ضعیف هر یک از نامزدها میتواند تأثیر قابل توجهی بر انتخابات نوامبر داشته باشد. با اینحال، به عقیدهی آنها این موضوع نشان میدهد که تعادل فعلی و تا حدودی ناپایدار بین نگرانیها در مورد کسری بودجه بلندمدت و سیاستهای حمایتی فدرال رزرو همچنان حفظ خواهد شد.
در مجموع، تحلیلگران معتقدند با توجه به عدم قطعیت و فاصله زمانی با انتخابات، محرکهای کلان اقتصادی کوتاهمدت مانند اقدامات فدرال رزرو، دادههای کلیدی اقتصاد کلان و فصل گزارشهای درآمد شرکتها، پیش از ورود به پنجرهی معاملاتی انتخابات آمریکا در اواخر تابستان، بر بازارها تأثیر خواهند گذاشت. لذا کماکان برای ورود به بازارهای مالی فرصتهای فراوانی هست که تریدرهای موفق سعی در بهدست آوردن آنها میکنند.