در بازارهای مالی، مهمترین مهارتی که باید یک معاملهگر داشتهباشد، شناسایی حرکت آتی قیمت است. معاملهگران زمانی که حرکت آینده قیمت را پیشبینی میکنند، میتوانند در جهت آن وارد معامله شوند و سود کسب کنند. تئوری امواج الیوت و یادگیری آن، به معاملهگر برای شناخت حرکت قیمت کمک میکند و اگر قوانین این تئوری بهدرستی اجرا شود، میزان موفقیت معاملات را افزایش میدهد. یادگیری سه قانون اصلی امواج الیوت، بهطورکلی شما را با تمام جنبههای این تئوری آشنا میکند و موج شماری نمودار راحتتر میشود. برای آشنایی با این سه قانون، در ادامه با ما همراه باشید.
برای خریدوفروش سهام و ارز در بازارهای بینالمللی، بهترین گزینه بروکر اپوفایننس است. این مجموعه امکان خریدوفروش تمامی ارزهای فارکس، ارزهای دیجیتال، کالاها و سهامهای بینالمللی را در یک پلتفرم جامع ارائه میدهد تا تریدرهای ایرانی بتوانند معاملات خود را به آسانی انجام دهند. همچنین کلیه معاملات در بروکر اپوفایننس با کمترین اسپرد و کارمزد انجام میشود.
موج الیوت چیست؟
در سال 1930، نظریه امواج الیوت توسط «رالف نلسون الیوت» (Ralph Nelson Elliott) برای تحلیل حرکت و آینده قیمت ارائه شد. این نظریه که به «تئوری امواج الیوت» معروف است، بیان میکند که قیمت طبق الگوهای مشابه و شبیه به هم در چارت حرکت میکند. این تئوری، تغییرات قیمت را در بازار مالی مطابق با الگوی امواج مشخص میکند. «الیوت» توسعهدهنده این تئوری معتقد است که در نمودار قیمت، الگوهای مکرر در حال شکلگیری هستند که به ما در شناخت حرکات قیمت سهام و رفتار مصرفکننده کمک میکنند. این الگوهای تکرارشونده با احساسات سرمایهگذاران شکل میگیرند و امواجی بهصورت موجهای جنبشی و اصلاحی در قیمت ایجاد میکنند.
نظریه امواج الیوت قطعی نیست و ممکن است بازار گاهی معاملهگران را غافلگیر کند، اما احتمالاتی که با این تئوری به دست میآید اگر با سایر ابزارهای فنی ترکیب شوند، میزان موفقیت معاملات را افزایش میدهند. بهطورکلی شناسایی درست امواج الیوت در چارت و درک سه قانون اصلی امواج الیوت، تا حد زیادی به ما در پیشبینی آینده قیمت کمک میکند. در میان قوانین استفاده از این امواج، سه قانون اصلی نظریه امواج الیوت بسیار مشهور هستند که بیشتر از سایر موارد کاربرد دارند. در ادامه به این قواعد اشاره میکنیم.
امواج الیوت چگونه کار میکنند؟
براساس تئوری الیوت و بررسی سه قانون اصلی امواج الیوت، قیمتها در بازار بین فاز جنبشی و اصلاحی جابهجا میشوند. امواج الیوت به 5 موج در یک حرکت قیمت گفته میشود که 3 موج آن در جهت قیمت و دوتای دیگر خلاف جهت روند هستند. تکانهها یا موجهای جنبشی 1، 3، و 5 هستند و امواج 2 و 4، اصلاح قیمتی از امواج 1 و 3 هستند. به موجهای جنبشی یا تکانهای « Impulsive» و به موجهای اصلاحی « Corrective» میگویند.
- موج تکانهای: به موجهایی که در جهت روند بازار حرکت میکنند و از موجهای اصلاحی بزرگتر هستند، موجهای تکانهای یا جنبشی (اصلی) میگویند. در امواج الیوت، موج 1، 3 و 5 جنبشی نامیده میشوند.
- موج اصلاحی: به موجهایی که در جهت خلاف روند بازار حرکت میکنند و از موجهای تکانهای کوچکتر هستند، موجهای اصلاحی میگویند. در امواج الیوت، موج 2 و 4 اصلاحی نامیده میشوند.
درواقع طبق نظریه تئوری امواج الیوت، قیمت دارایی در نمودار با پنج موج تشکیل میشود. سه موج 1، 3 و 5 که جنبشی هستند، روند بازار را نشان میدهند. امواج 2 و 4 نیز نشاندهنده اصلاح در روند حرکت قیمت هستند. روند حرکتی قیمت و اصلاح آن تقریبا با سطوح فیبوناچی منطبق است و نشان میدهد که امواج به این سطوح احترام میگذارند. در تصویر زیر بهصورت کامل امواج الیوت مشخص شده است.
بیشتر بخوانید: خط روند
سه قانون اصلی امواج الیوت
- قانون شماره 1: موج شماره 3 هرگز نمیتواند کوتاهترین موج جنبشی (تکانهای) باشد.
اولین قانون از سه قانون اصلی امواج الیوت، این قاعده است که در بین سه موج جنبشی، طول موج شماره 3 بلندتر از امواج 1 و 5 است. البته قطعیتی وجود ندارد، اما باید دقت کرد که موج 3 کوتاهتر از دوتای دیگر نیز نیست. بیشتر تحلیلگران، موج سوم را بلندترین حرکت قیمت در امواج الیوت میدانند و دلیل آن، قدرت خریداران یا فروشندگانی است که در انتهای اصلاح وارد بازار شدهاند و در جهت روند معامله میکنند.
- قانون شماره 2: طول موج شماره 2 هرگز بیشتر از شروع موج شماره 1، روند را اصلاح نمیکند.
دومین قاعده از سه قانون اصلی امواج الیوت بیان میکند که موج شماره 2 یک موج اصلاحی در روند قیمت است که خلاف جهت آن حرکت میکند. اصلاح در بازار نشاندهنده فروش یا خرید موقتی در بازار است که برخی معاملهگران در سود یا کسانی که خلاف روند وارد معامله شدهاند را از بازار خارج میکند. اصلاح موج شماره 2 نباید از نقطه شروع موج شماره 1 عبور کند، زیرا باعث شکست این موج و تغییر روند میشود. معمولا اصلاحات در موج 2 تا سطوح 50%، 61.8%، 76.4% و 85.4% از موج شماره 1 اتفاق میافتد.
- قانون شماره 3: موج شماره 4 هرگز نمیتواند از همان منطقه قیمتی موج شماره 1 عبور کند.
همانطور که در بالا اشاره شد، امواج اصلاحی نباید بلندتر از امواج جنبشی باشند و اگر چنین اتفاقی رخ دهد، قیمت وارد روند جدید میشود و روند قبلی خود را از دست میدهد. موج شماره 4 نیز از این قاعده مستثنی نیست و اگر وارد محدوده موج 1 شود و از آن عبور کند، تغییر روند اتفاق میافتد. اصلاحات در موج چهار تا سطوح ۱۴.۶٪، ۲۳.۶٪ و ۳۸.۲٪ درصد از موج 3 اتفاق میافتد.
نظریه امواج الیوت توسط آقای الیوت بیان شد و او یک تحلیل فنی از الگوهای قیمت، مربوط به احساسات و روانشناسی سرمایهگذاران را ارائه داد. این تئوری دو نوع موج را در حرکت قیمت شناسایی میکند که به تکانهای (جنبشی) و اصلاحی تقسیم میشوند. هر کدام از این امواج از قواعد مشخصی پیروی میکنند و 5 موج الیوت را تشکیل میدهند. امواج جنبشی در جهت روند و امواج اصلاحی مخالف روند هستند. با کمک سه قانون اصلی امواج الیوت، میتوان حرکت آینده قیمت را پیشبینی کرد، زیرا آنها مهمترین نکات در بین قواعد امواج هستند. با رعایت این قوانین، درصد موفقیت معاملهگران در معاملات افزایش پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: امواج flat
بروکر اپوفایننس معتبرترین کارگزاری در زمینه ارائه خدمات معاملهگری به تریدرهای ایرانی است. این مجموعه، کاملترین ابزارهای معاملاتی در زمینه ارزهای فارکس، ارزهای دیجیتال، سهامهای بینالمللی و کالاها را با کمترین هزینه و کارمزد به کاربران خود ارائه میدهد. همچنین در این بروکر میتوانید معاملات سوشال ترید و کپی ترید را بدون کمیسیون انجام دهید.
چگونه با استفاده از نظریه امواج الیوت معامله کنیم؟
امواج الیوت به سادگی حرکت قیمت را نشان میدهند. این امواج با مشخصکردن روند و نقاط اصلاحی، میتوانند برای ورود به معاملات در جهت روند مناسب باشند. همچنین اگر این امواج شکسته شوند و امواج اصلاحی آغازگر روند جدید باشند، میتوان خلاف جهت روند وارد معاملات شد. بهطورکلی نباید فقط به دادههای نظریه امواج الیوت اکتفا کرد و ادغام این تئوری با سایر ابزارهای شناسایی روند، میتواند به ما در کاهش ریسک معاملاتی کمک کند.
آیا در تئوری امواج فقط همین سه قانون وجود دارد؟
این سه قانون مهمترین قوانین در امواج الیوت هستند، اما قاعدههای دیگری نیز وجود دارد که باید رعایت شود. برای مثال، موج پنجم نباید بلندتر از موج سوم باشد، شیب موج سوم بسیار زیاد است، موج سوم معمولا در سطح فیبوناچی 161.8 درصد از موج اول قرار دارد.
اصطلاح شمارش امواج در تئوری امواج الیوت به چه معنا است؟
شمارش امواج بهمعنی شناسایی موجها در امواج الیوت است. تحلیلگر با دیدن نشانههای الگوی موج در نمودار، باید بتواند طی یک شمارش دقیق، مشخص کند که در کدام موج از امواج الیوت قرار دارد و آینده قیمت با توجه به قوانین این امواج به چه صورت است. شمارش امواج به شناسایی نقاط دقیق ورود و خروج معاملاتی کمک میکند.