در دنیای پویای معاملات جهانی، جایی که ارزهای مختلف درحال تبادل هستند، شاخص تولیدات صنعتی در فارکس بهعنوان یک قطبنمای اقتصادی عمل میکند. این شاخص نه تنها بازتابی از عملکرد اقتصادی یک کشور است، بلکه تأثیری مستقیم بر تصمیمات سرمایهگذاران و معاملهگران دارد و به اصطلاح نبض شریان اقتصادی کشور را منعکس میکند. این شاخص مانند یک نگهبان بیدار، دائماً اطلاعات حیاتی را به معاملهگران ارائه میدهد و آنها را در مسیرهای پرپیچ و خم بازارهای مالی هدایت میکند. بنابراین، شناخت و تحلیل دقیق آن، میتواند کلید موفقیت در معاملات فارکس باشد و به شما کمک کند تا در این میدان رقابتی، همیشه یک گام جلوتر باشید. در این مقاله قصد داریم درباره شاخص IP یا تولیدات صنعتی در فارکس بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
شاخص تولیدات صنعتی در فارکس (IP) چیست؟
شاخص تولیدات صنعتی در فارکس (IP)، یک شاخص اقتصادی ماهانه است که سطح تولید واقعی در صنایع تولیدی، معدنی، برق و گاز را نسبت به سال پایه اندازهگیری میکند. این شاخص شامل تولیدات کارخانهها، معادن و شرکتهای برق و گاز است و بهعنوان یک نشانگر کلیدی برای سلامت اقتصادی کشورها مورد استفاده قرار میگیرد و تأثیر مستقیم بر بازارهای مالی و به ویژه بازار فارکس دارد. اجزای شاخص تولیدات صنعتی در فارکس، عبارتند از:
- بخش کارخانهای: تولیدات کارخانهها و صنایع؛
- بخش معدنی: استخراج معادن و تولیدات مرتبط با آن؛
- بخش انرژی: تولید برق، گاز و آب؛
این شاخص در اواسط هر ماه توسط هیئت فدرال رزرو (FRB) در ایالات متحده آمریکا، منتشر و توسط هیات کنفرانس اتاق فکر اقتصادی گزارش میشود. FRB همچنین در پایان ماه مارس در هر سال، اصلاحاتی را بر برآوردهای قبلی منتشر میکند.
شاخص تولیدات صنعتی (IP)، خروجی واقعی تعداد کالاهای تولید شده مؤسسات صنعتی در ایالات متحده را ردیابی میکند. این شاخص در میانگین مقادیر ماهانه 2017 برابر با 100 محک زده شده و مقادیر بالای 100، نشاندهنده افزایش تولید در مقایسه با خط پایه است. این دادهها همراه با شاخصهای استفاده از ظرفیت، که حداکثر خروجی پایدار را اندازهگیری میکنند، منتشر میشوند. بهعبارت دیگر شاخص تولیدات صنعتی در فارکس، یک شاخص مهم اقتصاد کلان برای اقتصاددانان و سرمایهگذاران در بازارهای مالی است.
در همینحال، دادههای سطح صنعت برای مدیران و سرمایهگذاران در خطوط خاص کسبوکار مفید است. با توجه به اهمیت سابقه معتبر و درخشان در این زمینه، بهترین بروکر برای ایرانیان، یعنی بروکر اپوفایننس گزارش کرده است که امنیت سرمایههای مشتریان را کنار رشد سرمایه ضمانت میکند.
نحوه اندازهگیری شاخص تولیدات صنعتی در فارکس
سطح تولید و ظرفیت صنعتی بهعنوان یک سطح شاخص نسبت به سال پایه بیان میشود که حجم یا مقادیر مطلق تولید را بیان نمیکند، بلکه درصد تغییر تولید را نسبت به سال قبل نشان میدهد. FRB دادههای آماری از قبیل ورودیها و خروجیهای فیزیکی مانند تن فولاد، ارقام فروش تعدیلشده بر اساس تورم و در برخی موارد، ساعات ثبتشده توسط کارگران تولیدی را از طریق گزارشات انجمنهای صنعتی و سازمانهای دولتی به دست میآورد و آنها را با استفاده از فرمول ایدهآل فیشر در یک شاخص جمع میکند. این شاخصها در قالبهای فصلی تنظیمشده و تنظیمنشده در دسترس هستند. دادهها همچنین ممکن است شامل اطلاعاتی مانند تولید کل، تولید بخش صنعت، تولید بخشهای خرد صنایع (مانند صنعت خودروسازی، صنعت الکترونیک و غیره) و سایر اطلاعات مربوط به تولید صنعتی باشد. این شاخص معمولاً بهصورت یک عدد یا نسبت نمایش داده میشود که نشاندهنده رشد یا کاهش تولیدات صنعتی در یک کشور است.
با توجه به اینکه شاخص تولیدات صنعتی در فارکس بر اساس دادههای آماری و اقتصادی منتشر میشود، برای دسترسی به این شاخص معمولاً باید به سایت سازمانهای آماری و اقتصادی هر کشور مراجعه و دادههای مربوط به تولیدات صنعتی را بررسی کنید. برای مثال در ایالات متحده، این شاخص توسط فدرال رزرو منتشر میشود. معاملهگران و تحلیلگران فارکس با دقت این دادهها را بررسی میکنند تا روندهای احتمالی در بازار ارز را شناسایی و تصمیمات معاملاتی خود را بر اساس آن اتخاذ کنند.
شاخص تولیدات صنعتی در فارکس، دارای تعدادی زیرشاخص نیز است که نگاهی دقیق به خروجی صنایع بسیار خاص میاندازد. نمونههایی از دهها صنعت که دادههای تولید ماهانه برای آنها در دسترس است، مانند صنایع فروش گاز خانگی، بستنی و دسر منجمد، کارخانههای فرش و قالیچه، محصولات فنر و سیم، چدن، تجهیزات صوتی و تصویری و صنایع کاغذ از این جمله هستند.
در نهایت، شاخص تولیدات صنعتی در فارکس یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی است که میتواند بینش عمیقی از وضعیت اقتصادی یک کشور ارائه دهد و بهطور مستقیم بر ارزش ارزها در بازار فارکس تأثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید: سیاست های بانک مرکزی بر فارکس
اهمیت شاخص تولیدات صنعتی در اقتصاد
شاخص IP نرخ رشد گروههای تولیدی، معدنی و صنایع برق و گاز را که مشاغل پایه اقتصادی هر کشور هستند، اندازهگیری میکند. مشاغل پایه بسیار مهم هستند، چون به نرخ رشد جمعیت وابسته نیستند و بههمراه صنعت ساختوساز، بیشترین تغییر در تولید ملی را نشان میدهند. ردیابی این شاخص به شما این امکان را میدهد بینشی دقیق از چرخه تجاری فعلی داشتهباشید و احتمال رکود را بهتر بسنجید.
درعینحال، شاخص تولیدات صنعتی در فارکس با محبوبترین معیار تولید اقتصادی، یعنی تولید ناخالص داخلی (GDP) متفاوت است!GDP قیمت پرداختشده توسط کاربر نهایی را اندازهگیری میکند، بنابراین شامل ارزش افزوده در بخش خردهفروشی است که IPI نادیده میگیرد.
استفاده از ظرفیت نیز یک شاخص مفید برای قدرت تقاضا است. استفاده از ظرفیت کم یا ظرفیت مازاد، نشانه تقاضای ضعیف است. سیاستگذاران میتوانند این مورد را بهعنوان سیگنالی ببینند که در آن محرکهای مالی یا پولی مورد نیاز است. همچنین، میتوانند آن را بهعنوان نشانهای از رکود در آینده یا بهعنوان نشانهای از محرکهای مالی آینده تفسیر کنند.
ازسویدیگر، استفاده از ظرفیت بالا در شاخص تولیدات صنعتی در فارکس میتواند خطر افزایش قیمت و حباب داراییها را نشان دهد. سیاستگذاران میتوانند به این تهدیدها با افزایش نرخ بهره یا تنگناهای مالی واکنش نشان دهند. در مجموع، اهمیت شاخص تولیدات صنعتی در فارکس شامل موارد زیر است:
- اندازهگیری سلامت اقتصادی: افزایش در شاخص تولیدات صنعتی نشاندهنده افزایش فعالیت اقتصادی و رشد اقتصادی است که میتواند موجب تقویت ارز ملی میشود.
- پیشبینی روندهای تورمی: افزایش تولیدات صنعتی ممکن است منجر به افزایش تقاضا برای مواد اولیه و کارگران و در نتیجه افزایش قیمتها و تورم شود.
- تأثیر بر نرخ بهره: بانکهای مرکزی ممکن است بر اساس دادههای شاخص تولیدات صنعتی تصمیماتی درباره نرخ بهره بگیرند. رشد قوی تولیدات صنعتی میتواند منجر به افزایش نرخ بهره شود برای کنترل تورم شود.
تاثیرات شاخص تولیدات صنعتی (Industrial Production) بر بازارهای مختلف
شاخص تولیدات صنعتی (Industrial Production) نشاندهنده سطح فعالیت اقتصادی و تولیدی در بخشهای کلیدی اقتصاد است که بهطور اجمالی در ادامه درباره آن صحبت خواهیم کرد:
بازار ارز (فارکس)
- افزایش شاخص تولیدات صنعتی: معمولاً نشاندهنده رشد اقتصادی قوی است که میتواند ارزش ارز ملی را تقویت کند. سرمایهگذاران بینالمللی به ارز کشوری که دارای اقتصاد قویتر و تولیدات صنعتی بیشتر است، اعتماد بیشتری دارند.
- کاهش شاخص تولیدات صنعتی: میتواند نشانهای از ضعف اقتصادی باشد که ممکن است باعث کاهش ارزش پول ملی شود. در چنین شرایطی، سرمایهگذاران ممکن است به دنبال ارزهای با ثباتتر و امنتر باشند.
بازار سهام
- افزایش شاخص تولیدات صنعتی: اغلب بهعنوان یک سیگنال مثبت تلقی میشود و میتواند باعث افزایش قیمت سهام شرکتهای تولیدی و صنعتی گردد. رشد در تولیدات صنعتی نشاندهنده تقاضای بیشتر و افزایش درآمدهای احتمالی این شرکتها است.
- کاهش شاخص تولیدات صنعتی: ممکن است منجربه کاهش اعتماد سرمایهگذاران به آینده اقتصادی و باعث افت قیمت سهام بهویژه در بخشهای صنعتی و تولیدی شود.
تاثیر شاخص تولیدات صنعتی در بازار اوراق قرضه
- افزایش شاخص تولیدات صنعتی: میتواند باعث افزایش نرخ بهره شود، چون بانکهای مرکزی ممکن است برای کنترل تورم اقدام به افزایش نرخ بهره کنند. این امر میتواند باعث کاهش قیمت اوراق قرضه شود، چون نرخ بهره بالاتر باعث کاهش جذابیت اوراق با نرخ بهره پایینتر میشود.
- کاهش شاخص تولیدات صنعتی: ممکن است منجر به کاهش نرخ بهره شود، چون بانکهای مرکزی برای تحریک اقتصادی ممکن است نرخ بهره را کاهش دهند که میتواند باعث افزایش قیمت اوراق قرضه شود.
بازار کالاها
- افزایش شاخص تولیدات صنعتی: نشاندهنده افزایش تقاضا برای مواد اولیه و کالاهای مصرفی است و میتواند باعث افزایش قیمت کالاها از جمله فلزات، نفت و سایر مواد اولیه شود.
- کاهش شاخص تولیدات صنعتی: میتواند نشاندهنده کاهش تقاضا برای مواد اولیه باشد که ممکن است باعث کاهش قیمت کالاها شود.
بیشتر بخوانید: معاملات کالاهای اساسی
تاثیر شاخص تولیدات صنعتی در بازار کار
- افزایش شاخص تولیدات صنعتی: معمولاً با افزایش اشتغال در بخشهای صنعتی همراه است که میتواند منجربه کاهش نرخ بیکاری و افزایش دستمزدها شود.
- کاهش شاخص تولیدات صنعتی: ممکن است به کاهش اشتغال در بخشهای صنعتی و افزایش نرخ بیکاری و کاهش دستمزدها منجر شود.
شاخص تولیدات صنعتی در فارکس بازار مسکن
- افزایش شاخص تولیدات صنعتی: میتواند باعث افزایش درآمد خانوارها و اعتمادبهنفس مصرفکنندگان و منجر به افزایش تقاضا برای مسکن و در نتیجه، افزایش قیمتها شود.
- کاهش شاخص تولیدات صنعتی: ممکن است باعث کاهش تقاضا برای مسکن و در نتیجه کاهش قیمتها شود.
خدمات اپوفایننس
اپوفایننس نهتنها دارای خدمات خاص و فوقالعاده در بازارهای مالی است، بلکه به استفاده از برترین تکنولوژیهای روز بازارهای دنیا برای بهبود تجربه معاملاتی مشتریان و افزایش امنیت و اعتماد آنان در سرمایهگذاری متعهد است. برخی از خدمات اپوفایننس، عبارتند از:
- مبادله فلزات گرانبها؛
- تجارت فارکس؛
- تجارت کالا بدون داشتن مالکیت فیزیکی؛
- خریدوفروش سهام در یک شرکت خاص (Stock Market)؛
- معامله ارزهای دیجیتال؛
چشمها و گوشهای دنیای مالی هر ماه به انتشار شاخص تولیدات صنعتی در فارکس دوخته میشود، چون نوسانات آن میتواند نشانگر دورههای رشد یا رکود اقتصادی باشد؛ حتی یک افزایش کوچک در این شاخص، میتواند ارز یک کشور را تقویت و سرمایهگذاران را به خرید سهام آن تحریک کند و حتی بر قیمت نفت و طلا تأثیر بگذارد. ازسویدیگر، کاهش ناگهانی شاخص IP هم میتواند موجی از نگرانیها را در بازار ایجاد کند، ارزش ارز را پایین بیاورد و باعث افت شاخصهای سهام شود.
عوامل موثر بر شاخص تولیدات صنعتی در فارکس کدامند؟
شاخص تولیدات صنعتی تحتتاثیر عوامل درونی، مانند واردات، مخارج، مصارف و عوامل بیرونی، مانند صادرات، نرخ ارز و قیمت نفت قرار میگیرد.
شاخص تولیدات صنعتی چه اهمیتی دارد؟
از این شاخص برای تخمین ارزش افزوده ناخالص سه ماهه بخش تولید و اهداف مالی تحلیلگران بازارهای مالی استفاده میشود.