بانک مرکزی چین به شکل غیرمنتظره‌ای نرخ بهره وام‌های میان‌مدت خود را به بیشترین میزان از سال 2020 کاهش داد تا اقتصادی را تقویت کند که با خطرات ناشی از رکود دارایی و مخارج ضعیف مصرف‌کننده مواجه است.

بانک خلق چین، نرخ وام‌های یک ساله خود یا تسهیلات وام میان‌مدت را در روز سه‌شنبه 15 واحد پایه کاهش داد و به 2.5 درصد رساند که دومین کاهش از ماه ژوئن است. نرخ بهره کوتاه‌مدت نیز 10 واحد کاهش یافت. این اقدام غافلگیرکننده، اندکی قبل از انتشار داده‌های ناامیدکننده فعالیت اقتصادی ماه جولای انجام شد که نشان‌دهنده رشد هزینه‌های مصرف‌کننده، کاهش تولید صنعتی و سرمایه‌گذاری در سراسر جهان و افزایش بیکاری بود.

اداره ملی آمار در بیانیه‌ای اعلام کرد که تقاضای داخلی ناکافی است و بنیان ریکاوری اقتصاد بایستی تقویت شود. چین باید تعدیل سیاست‌های کلان اقتصادی را افزایش دهد و بر افزایش تقاضای داخلی، افزایش اعتماد در بازارها و جلوگیری از ریسک‌ها تمرکز کند.

کاهش نرخ بهره، اوراق قرضه دولتی را تقویت کرد و بر نرخ ارز تاثیر گذاشت. بازدهی 10 ساله چین با هفت واحد کاهش به 2.56 درصد رسید که پایین‌ترین رقم از سال 2020 است. یوآن فراساحلی نیز برای چهارمین جلسه متوالی تضعیف شد و تا زمان نگارش این مطلب با 0.23 درصد کاهش به 7.2744 به ازای هر دلار رسید.

نکات کلیدی داده‌ها

  • تولید صنعتی در ماه جولای نسبت به مدت مشابه سال قبل 3.7 درصد افزایش یافت که کمتر از میانگین 4.3 درصدی در نظرسنجی از اقتصاددانان بود.
  • رشد خرده‌فروشی به 2.5% کاهش یافت که بدتر از میانگین پیش‌بینی 4 درصدی بود.
  • رشد سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ثابت در هفت‌ماهه اول سال به 3.4 درصد کاهش یافت که کمتر از 3.7 درصد پیش‌بینی شده توسط اقتصاددانان بود.
  • سرمایه‌گذاری در بخش املاک، در این دوره 8.5 درصد کاهش یافته است که بدتر از شش ماهه اول سال است.
  • نرخ بیکاری شهری از 5.2 درصد در ژوئن به 5.3 درصد افزایش یافت.

اداره آمار اعلام کرد که انتشار داده‌های مربوط به بیکاری جوانان را برای بازبینی در شیوه‌های نظرسنجی متوقف می‌کند. در ماه ژوئن، نرخ بیکاری برای جوانان 16 تا 24 ساله به رکورد 21.3 درصد رسید.

تأثیر جهانی ضعف اقتصاد چین

مشکلات اقتصادی چین به سایر نقاط جهان سرایت کرده و سیاست‌گذاران جهانی را نگران کرده است. جنت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا گفت: «کندی رشد چین، یک عامل ریسک برای اقتصاد آمریکا است، اگرچه تاثیر آن برای همسایگان آسیایی بیشتر خواهد بود». جو بایدن هفته گذشته در یک گردهمایی گفت که: «مشکلات اقتصادی چین بمب ساعتی برای این کشور است».

از سوی دیگر، پکن با درخواست‌های بیشتری برای افزودن محرک‌های پولی و مالی برای حمایت از اقتصاد مواجه است. یکی از مشاورین بانک مرکزی، خواستار حمایت مستقیم از مصرف‌کنندگان برای کمک به افزایش هزینه‌ها شده است؛ رویکردی که مقامات ارشد تا کنون تمایلی به اتخاذ آن نداشته‌اند. این در حالی است که مصرف داخلی، دو سوم تولید ناخالص داخلی ایالات متحده را شامل می‌شود.

ضعف اقتصاد چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان و بزرگ‌ترین واردکننده جهان، تأثیر محسوسی روی بازار کامودیتی‌ها و ارزهای کالایی نظیر دلار استرالیا و نیوزیلند خواهد داشت.

کاهش نرخ بهره، اوراق قرضه دولتی را تقویت کرد و بر نرخ ارز تاثیر گذاشت.
کاهش نرخ بهره، اوراق قرضه دولتی را تقویت کرد و بر نرخ ارز تاثیر گذاشت.

افت ارزش یوآن

اقدامات تسهیلی بانک مرکزی چین، فشار بیشتری بر یوآن وارد می‌کند که با کاهش چشم‌انداز رشد اقتصاد، به ضعیف‌ترین سطح خود از نوامبر سقوط کرده است. با توجه به افزایش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو، شکاف بازدهی اوراق قرضه 10 ساله دولت آمریکا و چین، اکنون به بیش از 160 واحد پایه رسیده که بزرگ‌ترین شکاف از سال 2007 به‌شمار می‌رود و به جریان خروج سرمایه از چین و ضعف بیشتر ین دامن می‌زند.

منبع: بلومبرگ