والاستریتژورنال بهنقل از افراد ناشناس آگاه گزارش داد چین استفاده از آیفون را برای مقامات دولت مرکزی ممنوع کرده است. پس از انتشار این خبر، ارزش بازار اپل در بورس نیویورک در روزهای 6 و 7 سپتامبر بیش از 6 درصد یا تقریباً 200 میلیارد دلار کاهش یافته است.
والاستریتژورنال روز چهارشنبه گزارش داد پکن به مقامات آژانس دولتی مرکزی دستور داده است که از آوردن آیفون به داخل دفتر یا استفاده از آن برای کار خودداری کنند.
روز بعد، بلومبرگ نیوز گزارش داد که این ممنوعیت ممکن است برای کارکنان شرکتهای دولتی و آژانسهای تحت حمایت دولت نیز اعمال شود. این منبع افزود که مقامات دولت مرکزی اکنون تمایل دارند از گوشیهای هوشمند ساخته شده توسط شرکتهای بزرگ داخلی، بهویژه هوآوی استفاده کنند. در ژوئن 2022، سیانان گزارش داد که برخی از وزارتخانههای دولت چین به دلیل نگرانیهای امنیتی، ورود تسلا را به محوطه خود ممنوع کردهاند.
اهمیت چین برای اپل
اپل با نزدیک به 2.8 تریلیون دلار، بالاترین ارزش بازار را میان تمام کمپانیهای سهامی جهان در اختیار دارد. چین سومین بازار بزرگ این غول فناوری است که 18 درصد از کل درآمد اپل در سال گذشته را بهخود اختصاص داده است. همچنین بیشتر محصولات اپل توسط کمپانی فاکسکان، بزرگترین تأمینکننده اپل در چین تولید میشود.
تاکنون هیچ بیانیه رسمیای از سوی دولت چین در پاسخ به این گزارشها منتشر نشده است؛ ضمن اینکه اپل نیز از واکنش به این موضوع خودداری کرده است. ممنوعیت آیفون برای مقامات دولتی ممکن است تلافی اقدامات مشابهی باشد که ایالات متحده علیه کمپانیهای فناوری چین انجام داده است و میتواند تأثیر وحشتناکی بر اپل و سایر برندهای مرتبط داشته باشد.
ادوارد مویا، تحلیلگر ارشد بازار میگوید: «داستان رشد اپل بهشدت به چین وابسته است و اگر سرکوب پکن تشدید شود، میتواند برای دستهای از دیگر شرکتهای فناوری بزرگ که به چین متکی هستند، مشکل بزرگی ایجاد کند».
در همین راستا، سهام برخی از تأمینکنندگان اپل نیز کاهش یافته است. از جمله کوالکام، بزرگترین تأمینکننده تراشههای گوشیهای هوشمند در جهان که در روز پنجشنبه بیش از 7 درصد افت قیمت را تجربه کرد و سهام SK Hynix کرهجنوبی که دومین تولیدکننده بزرگ چیپهای حافظه در سطح جهان است نیز در روز جمعه 8 سپتامبر، حدود 4 درصد کاهش داشت.
شعلهور شدن جنگ تجاری چین و آمریکا
این گزارشها در حالی منتشر میشود که تنشها بین واشنگتن و پکن در هفتههای اخیر تشدید شده است. در طول سال جاری، واشنگتن به همراه متحدانش ژاپن و هلند، دسترسی چین به برخی از فناوریهای مرتبط با تراشهها را محدود کردند. چین نیز با محدود کردن صادرات دو ماده کلیدی در صنعت نیمههادی، مقابله بهمثل کرد.
همچنین گزارش شده است که پکن در حال آمادهسازی یک صندوق سرمایهگذاری جدید 40 میلیارد دلاری برای تقویت صنعت تراشهسازی خود است. هفته گذشته، در جریان سفر جینا ریموندو، وزیر بازرگانی ایالات متحده به پکن، هوآوی غول فناوری چینی بهطور غیرمنتظرهای از گوشی هوشمند Mate 60 Pro خود رونمایی کرد.
شرکت تحقیقاتی فناوری کانادا تکاینسایت گفت که این گوشی موبایل دارای پردازنده جدیدی است که توسط SMIC، بزرگترین سازنده تراشه چینی، برای کمپانی هوآوی توسعه یافته است. تحلیلگران حوزه فناوری، این رویداد را نشانه پیشرفت فنی بزرگ در صنعت نیمههادی چین میدانند.
این هفته، مایک گالاگر، نماینده کنگره آمریکا که رئیس کمیته مجلس نمایندگان در امور چین است از وزارت بازرگانی خواست تا صادرات به هوآوی و SMIC را بیشتر محدود کند.