اُسیلاتورها (Oscillators) که برخی آنها را اندیکاتورهای مومنتوم (Momentum indicators) هم در نظر میگیرند، ابزارهایی در تحلیل تکنیکال هستند که از آنها برای اندازهگیری سرعت، قدرت و حجم حرکت قیمت استفاده میشود. این ابزارها به معاملهگران اجازه میدهند تا خیلی راحتتر به زمانهایی که بازار در حال اشباع خرید یا فروش است پی ببرند و همسو با جهت فعلی بازار دست به معامله بزنند. در این مقاله با هم نگاهی به مفهوم اسیلاتور میاندازیم، انواع آن را بررسی میکنیم، با اسیلاتور مقدم و اسیلاتور متاخر آشنا میشویم، شیوه استفاده از اسیلاتور در پایان روند را یاد میگیریم و با چند مثال، موضوع را برایتان روشنتر میکنیم. با ما همراه باشید.
اسیلاتور چیست؟
قبل از آنکه به سراغ استفاده از اسیلاتور در پایان روند برویم، میخواهیم نگاهی کوتاه به چیستی اسیلاتورها بیندازیم. اُسیلاتورها، اندیکاتورهایی هستند که میتوانند به شیوهای خاص، اطلاعاتی را در مورد نواحی اشباع خریدوفروش در اختیار معاملهگران بگذارند. از اسیلاتور بهعنوان نوسانساز و ابزاری کاربردی در زمینه تحلیل تکنیکال هم یاد میشود. هدف اصلی پشت این ابزار، کشف هیجانهای خریدوفروش بازار و بهینهسازی نقطههای ورود و خروج است.
انواع اسیلاتور
اسیلاتورها هم مانند دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال چند نوع مختلف دارند که هر کدام، اطلاعات ویژهای را در اختیار معاملهگران میگذارند. در ادامه، مهمترین اسیلاتورهای فارکسی را که در میان تریدرهای حرفهای حرفی برای گفتن دارند، به شما معرفی میکنیم.
اسیلاتور Stochastics
این اسیلاتور، رابطه میان قیمت بستهشدن یک دارایی و محدوده حرکت قیمت آن را در یک بازه زمانی خاص اندازهگیری کرده و در قالب دو نمودار درهمتنیده شده به نمایش میگذارد. استوکاستیک به شما کمک میکرد تا حرکت بازار، ناحیههای اشباع و حتی بهترین نقطههای ورود و خروج را با یک نگاه شناسایی کنید. این اسیلاتور در دو ناحیه 0 و 100 نوسان میکند.
برای استفاده از اسیلاتور در پایان روند، باید در نظر داشته باشید که وقتی قیمت وارد ناحیه 80 تا 100 شد، هشداری برای اشباع خرید است و میتواند سیگنال خوبی برای آغاز فروش به شمار رود. در نقطه مقابل، وقتی قیمت بین ناحیه 20 تا صفر نوسان میکند، نشاندهنده اشباع فروش و سیگنالی برای خرید خواهد بود. البته تریدرهای حرفهای نگاهی پیچیدهتر به این اسیلاتور دارند و از واگرایی ایجاد شده در این ابزار و نمودار قیمتی برای ورود به بازار استفاده میکنند.
اسیلاتور Relative Strength Index (RSI)
اسیلاتور شاخص قدرت نسبی یا (RSI) هم بین دو ناحیه صفر تا 100 نوسان میکند؛ ولی بازه اشباع خریدوفروش در آن بین 30 تا 70 است. به این ترتیب که اگر قیمت به ناحیه 70 برسد و در آن نفوذ کند، به معنای اشباع خرید و با نفوذ به ناحیه 30 درصد و کمتر از آن، اشباع فروش را به نمایش میگذارد. این اسیلاتور در بازارهایی که خریداران و فروشندگان زیادی در آن حضور دارند، بهترین عملکرد را از خود نشان میدهد.
برای گرفتن بهترین نتیجه از این ابزار و استفاده از اسیلاتور در پایان روند، قبل از هر چیز، سطوح حمایت و مقاومت را در بازار شناسایی کرده و سپس بر اساس این ابزار، نقطههای ورود به بازار را تایید کنید. برای این کار میتوانید در تنظیمات این اسیلاتور، دو خط اضافی که نشان دهنده ورود به ناحیههای 40 و 60 هستند را هم در نظر بگیرید.
اسیلاتور Commodity Channel Index (CCI)
اسیلاتور CCI شاید در ظاهر شبیه به RSI باشد؛،اما از نظر فرمول ریاضی که مبنای آن را تشکیل داده و همچنین کاربردش، کاملا متفاوت است. در اسیلاتور CCI هیچ ناحیه بالا یا پایینی وجود ندارد. در عوض، قیمت بین دو ناحیه کلی 100- و 100+ نوسان میکند. برای استفاده از اسیلاتور در پایان روند، باید در نظر داشته باشید که وقتی نمودار این اسیلاتور بین این دو ناحیه باقی میماند، نشان میدهد که هیچ روند پر قدرتی در بازار وجود ندارد. در مقابل، اگر قیمت به بالای ناحیه 100+ نفوذ کند، نشاندهنده یک روند صعودی و اگر به پایین ناحیه 100- نفوذ کند، از یک روند نزولی قوی خبر میدهد.
اسیلاتور Moving Average Convergence Divergence (MACD)
با استفاده از اسیلاتور مکدی میتوانید همزمان، مومنتوم و جهت روند را در بازار شناسایی کنید. این اسیلاتور از هیستوگرام و خطوط برای نمایش اطلاعات خود کمک میگیرد و در آن خبری از ناحیههای اشباع نیست.
بیشتر بخوانید: اندیکاتور مکدی MACD
تفاوت اسیلاتور و اندیکاتور در چیست؟
بیشتر تریدرها فکر میکنند که اسیلاتور همان اندیکاتور است. این ماجرا تا حدی درست و تا حدی هم اشتباه است. چون نوسانگرها در زیرمجموعه اندیکاتورها قرار میگیرند؛ اما بااینوجود، تفاوتهایی با آنها دارند. برای اینکه بتوانید بهترین استفاده از اسیلاتور در پایان روند را داشته باشید ،باید با این تفاوتها آشنا شوید. در ادامه آنها را با هم بررسی میکنیم.
محل قرارگیری اطلاعات
در بیشتر اندیکاتورها، نمودارهای اطلاعاتی روی نمودارهای قیمتی قرار میگیرند؛ اما در اسیلاتورها یک پنجره اضافی در بخش پایینی نمودار قیمتی باز میشود و اطلاعات که بهصورت نمودارها یا خطوط مختلف هستند، در آن محدوده به نمایش درمیآیند.
وجود بخشهای اشباع خریدوفروش
بهطور مشخص در بیشتر قریب بهاتفاق اسیلاتورها دو ناحیه اشباع خریدوفروش مشخص شده است. اشباع خرید به این معنی است که درحالحاضر قیمت ارز یا دارایی موردنظر، گرانتر از ارزش واقعی آن معامله میشود. این موضوع میتواند بهعنوان سیگنالی برای آغاز معاملات فروش باشد؛ چون بازار به این افزایش قیمت هیجانی واکنش منفی نشان میدهد. در نقطه مقابل، اشباع فروش را داریم؛ یعنی قیمت، ارزانتر از ارزش واقعی آن دارایی معامله میگردد و بهعنوان سیگنال خرید در نظر گرفته میشود.
تشخیص آسان واگرایی
وجود تفاوت در چیزی که نمودار قیمت آن را نشان میدهد و چیزی که اندیکاتورها به نمایش درمیآورند، با مفهومی به نام واگرایی شناخته میشود. این مفهوم تنها با استفاده از اسیلاتورها قابلتشخیص است و اندیکاتورها از پس آن بر نمیآیند.
چطور میتوانیم یک روند را پیدا کنیم؟
برای استفاده از اسیلاتور در پایان روند، قبل از هر چیز باید بتوانید روند اصلی بازار را تشخیص دهید. تشخیص روند در بازار فارکس، یکی از مهمترین کارها و از اصلیترین تواناییهای یک تریدر به شمار میرود. چون روند، تمایل و جهت حرکت قیمت را به نمایش میگذارد. مهمترین فایده این تشخیص درست، یافتن فرصتهای بهینه برای ورود به معاملات در جهت قدرت فعلی بازار است. این کار، ریسک انجام معاملات را تا حد زیادی کاهش میدهد. چند راه برای تشخیص روند در بازار وجود دارد که در ادامه، آنها را با هم بررسی میکنیم.
- استفاده از ترسیم خط برای تشخیص روند: یکی از سادهترین راهها برای تشخیص روند صعودی و نزولی در بازار فارکس، استفاده از خطهای اریب است. بهاینترتیب که در روند صعودی، بارزترین نقطههای حرکت قیمت از کف را به هم متصل کرده و خط روند را به وجود میآورند. برای تشخیص روند نزولی باید وقتی بازار در حال ریزش است، از بارزترین نقطههای سقف حرکت قیمت برای ترسیم خط روند نزولی کمک گرفت.
- استفاده از اندیکاتورها برای تشخیص روند بازار: خوشبختانه، اندیکاتورهای قابلاعتمادی برای تشخیص روند بازار وجود دارند که میتوانید از آنها کمک بگیرید. ازایندست اندیکاتورها میتوانیم به اندیکاتور میانگین متحرک (MA)، اسیلاتور مکدی (MACD)، اندیکاتور حجم تعادلی (OBV) اسیلاتور قدرت نسبی (RSI) و غیره اشاره کنیم.
بیشتر بخوانید: خط روند یا ترند لاین چیست؟
چطور از اسیلاتور در پایان روند استفاده کنیم؟
شما میتوانید با استفاده از اسیلاتورها و زیر نظر گرفتن نوسانهای حرکتی آنها، پایان یک روند را با استفاده از این ابزارها تشخیص دهید. بهعنوانمثال، هنگامی که در یک روند صعودی قرار داریم، شرایط اشباع خرید به معنای کاهش حرکت قابلتوجه قیمت در آن ناحیه و فشار ضعیف خرید خواهد بود. بهطور مشابه، وقتی اسیلاتورها شرایط اشباع فروش را نمایش میدهند، فشار فروش ضعیف شده و بستر برای ورود خریداران به بازی قیمت بازمیگردد. نکته مشترک در اشباع خریدوفروش، کاهش حرکت قیمت است. این موضوع میتواند نشاندهنده تغییر روند قبلی و آغاز روند جدید به شمار رود. بگذارید این موضوع را با یک مثال، بیشتر توضیح دهیم.
تشخیص انتهای روند صعودی در اسیلاتور RSI، خودش را با نفوذ قیمت به سطح 70 درصد نشان میدهد. در stochastic وقتی قیمت به سطح 80 درصد نفوذ کرد، میتوانیم سیگنالهای ورود به انتهای روند را بهروشنی مشاهده کنیم. گفتنی است که برای گرفتن بهترین نتیجه در مورد استفاده از اسیلاتور در پایان روند، باید از دو یا چند اسیلاتور استفاده کنید.
با این کار، درصد خطا کاهش قابلتوجهی پیدا میکند. در اسیلاتورها بهمحض اینکه نشانههای نفوذ به سطحهای اشباع را دریافت کردید، به نمودار قیمتی نگاه کنید و هر نفوذی به سطوح تعیین شده را جدی بگیرید. در اینگونه موارد، از موقعیتهایی که خلاف این تغییر را نشان میدهند خارج شده و خود را برای ورود در یک نقطه مناسب در جهت قدرت بازار آماده کنید.
مثالهایی از استفاده از اسیلاتور متاخر و مقدم در پایان روند
در یک دستهبندی متفاوت، اسیلاتورها به دو نوع اسیلاتور مقدم (leading) و اسیلاتور متاخر (lagging) تقسیم میشوند. اسیلاتور مقدم، قبل از اینکه روند فعلی تمام و روند جدید آغاز گردد، شما را از این موضوع باخبر میکند؛ اما در اسیلاتور متاخر، وقتی روند جدید آغاز شد، شما را از آن باخبر میسازد.
استفاده از اسیلاتور مکدی در پایان روند
شما میتوانید از اسیلاتورها برای تعیین جهت حرکت روند و پیداکردن یک نقطه ورود مناسب کمک بگیرید. استفاده از اسیلاتور در پایان روند هم در شمار همین موارد قرار میگیرد. در ادامه، شیوه بهکارگیری اسیلاتور مکدی را برای گرفتن معامله خرید در پایان روند نزولی به شما نشان میدهیم. برای این کار، وقتی هیستوگرام از سطح زیر صفر به صفر نزدیک میگردد و قیمت هم رفتهرفته افزایش پیدا میکند، سیگنالی برای ورود به معامله خرید ایجاد میشود. میتوانید بعد از گرفتن تایید کندلی از همین بخش، وارد معامله خرید شوید.
استفاده از اسیلاتور مقدم RSI در پایان روند
RSI میتواند در دادن نقطههای ورود و خروج در معاملههای کوتاهمدت به شما کمک کند. کار با این اسیلاتور ساده است. وقتی که قیمت به ناحیه بالای 70 درصد نفوذ میکند، باید خودتان را برای شروع حرکت نزولی آماده کنید. از طرف دیگر، وقتی قیمت به سطح زیر 30 درصد نفوذ میکند، قیمت در شرایط اشباع فروش قرار گرفته چ و سیگنالی برای تغییر روند به سمت صعودی را به نمایش در میآورد.
مثالی از اشتباه استفاده از اسیلاتور در پایان روند
در حالت کلی، سه اشتباه رایج در مورد استفاده از اسیلاتورها دیده میشود:
- ارائه سیگنالهای نادرست: اسیلاتورها ابزارهایی 100 درصد کامل نیستند و امکان خطا در آنها وجود دارد. درست مانند مثال بالا که اسیلاتورها با ارائه سیگنال اشتباه، تریدر را به خطا میاندازد. همانطور که در تصویر میبینید اسیلاتورهایی مانند RSI در حال ارائه سیگنال خرید هستند، در حالی که بازار ریزش شدیدی را تجربه میکند.
- وجود تاخیر در ارائه اطلاعات: نباید فکر کنید که اطلاعات بهدستآمده از اسیلاتورهای فارکسی بهصورت لحظهای هستند و هنگام استفاده از اسیلاتور در پایان روند، بدون توقف یا تاخیر زمانی، دادهها به دست شما میرسند. در حقیقت، این تاخیر زمانی بین چیزی که واقعا در بازار رخ میدهد و چیزی که در این ابزارها به نمایش درمیآید، وجود دارد.
- اعتماد بیش از اندازه به اسیلاتورها: اگرچه اطلاعات بهدستآمده از این ابزارهای تکنیکالی، مفید هستند؛ اما شما نباید در تحلیل خود فقط به آنها اکتفا کنید؛ بلکه باید آنها را بهعنوان بخشی از فرایند تحلیل خود در نظر بگیرید.
باتوجهبه استراتژیتان از اسیلاتورها کمک بگیرید
افراد مختلف، ترجیحهای متفاوتی در مورد استفاده از اسیلاتور در پایان روند و بهکارگیری ابزارهای تحلیلی دارند. این موضوع به طور مستقیم به استراتژی معاملاتیشان، تایم فریم معاملاتی، ظرفیت ریسکپذیری و حتی سلیقه شخصیشان ارتباط پیدا میکند. اگر در ابتدای راه هستید، قبل از هر چیز به سراغ بروکرهای معتبر مانند بروکر اپوفایننس بروید و یک حساب معاملاتی را که با ویژگیهای موردنیاز شما تطابق دارد، انتخاب کنید.
با سرزدن به وبسایت بروکر اپوفایننس و مقایسه حسابهای معاملاتی، حتما میتوانید حساب موردنظرتان را پیدا کنید. بعد از آن اسیلاتورهای معروف که در این مقاله برایتان معرفی کردیم را تکبهتک امتحان کنید تا به ابزاری که با نیازهایتان همخوانی دارد برسید. باوجوداینکه تقریبا تمام این اسیلاتورها معتبر و معروف هستند، ولی به کار هر کسی نمیآیند. شما باید مجموعه ابزارها و استراتژیهای معاملاتی ویژه خودتان را دور هم جمع کنید. این اولین رمز موفقیت و ماندگاری در بازار فارکس به شمار میرود.
بهترین نتیجه از اسیلاتورها در رنج است یا روند؟
معمولا اسیلاتورها بهترین نتیجه را در بازار رنج و انتهای روندها از خود نشان میدهند.
از چه منبعی میتوانیم اسیلاتورهای معتبر را دانلود کنیم؟
تقریبا تمام اسیلاتورهای معتبر و معروف که تریدرها از آن استفاده میکنند، بهصورت پیشفرض در نرمافزار معاملاتی متاتریدر چهار و پنج بهرایگان موجود است.