الگوی Gartley یکی از معروف‌ترین الگوهای هارمونیک در بین معامله‌گران و فعالان بازار فارکس است. الگو‌های هارمونیک، درواقع از ترکیب اعداد فیبوناچی و اشکال هندسی تشکیل می‌شوند. این الگو برای اولین بار در سال ۱۹۳۵ بر سر زبان‌ها افتاد، ولی به‌طور رسمی و با استانداردهای مشخص در سال ۱۹۹۹ میلادی استفاده شد. در این مقاله قصد داریم تا الگوی گارتلی را مورد بررسی قرار دهیم.

الگوی گارتلی چیست؟

این الگو مانند سایر الگوهای معاملاتی هارمونیک، باید نسبت‌های خاصی از سطوح فیبوناچی را برآورده کند تا شما بتوانید آن‌را به‌عنوان یک الگو معتبر در نظر بگیرید. این الگو به شما کمک می‌کند تا فراز و فرودهای پیش روی قیمت را شناسایی کنید. الگوی گارتلی به دو شکل صعودی و نزولی در نمودار قیمت ظاهر می‌شود.

الگوی Gartley صعودی به شکل حرف M و الگوی Gartley نزولی به شکل حرف W است. این الگو از ۵ نقطه در نمودار قیمت تشکیل شده است که این نقاط به ترتیب با حروف A، B، C، D و X نشان داده می‌شوند.

 الگوی گارتلی نزولی و صعودی به شما کمک می‌کند تا فراز و فرودهای پیش روی قیمت را شناسایی کنید.
الگوی گارتلی نزولی و صعودی به شما کمک می‌کند تا فراز و فرودهای پیش روی قیمت را شناسایی کنید.

آموزش الگوی گارتلی

از آنجایی که این الگو را از نوع الگوهای هارمونیک شناسایی کردید، هر نوسان قیمت باید تا سطح مشخصی از نسبت‌های فیبوناچی ادامه پیدا کند. در این‌جا، ساختار کلی نمودار الگوی Gartley را بررسی می‌کنیم.

  • حرکت X-A: این حرکت هر تغییر قیمتی را روی نمودار نشان می‌دهد و شما به‌عنوان یک معامله‌گر باید این ساختار را از ابتدای تشکیل آن، به‌صورت دقیق زیر نظر بگیرید.
  • حرکت A-B: باید این حرکت در حدود ۶۱.۸% اندازه حرکت X-A باشد تا بتوانید مطابق با یک تحلیل درست پیش بروید. اگر حرکت X-A یک روند صعودی را به شما نشان می‌دهد، باید حرکت A-B تا سطح ۶۱.۸% فیبوناچی بازگشت نزولی داشته‌باشد.
  • حرکت B-C: این حرکت، جهتی برخلاف جهت حرکت A-B دارد و باید در سطح ۳۸.۲% تا ۸۸.۶% فیبوناچی، موج قبلی خود یعنی همان A-B به پایان برسد.
  • حرکت C-D: این حرکت باید مخالف جهت B-C باشد و در سطح ۱۲۷.۲% تا ۱۶۱.۸% فیبوناچی موج قبلی خود را اصلاح کند.
  • حرکت A-D: آخرین قانون از الگوی Gartley این است که جهت حرکت A-D باید در محدوده ۷۸.۶% سطوح فیبوناچی موج X-A به پایان برسد.

ویژگی‌های الگوی گارتلی چیست؟

تحلیل‌گران حرفه‌ای بر این نظر هستند که الگوها باید نسبت‌های زیر را رعایت کنند تا بتوان آن‌ها را الگوی گارتلی نام‌گذاری کرد. اگر نسبت‌های فیبوناچی پایین‌تر از سطوح ذکر شده باشند، دارای ساختار اصلاحی متفاوتی خواهند بود و الگوی خفاش Bat را نشان می‌دهند.

اگرچه نسبت‌های فیبوناچی با دقت بالا را کم‌تر می‌توانید ببینید، اما باید به یاد داشته‌باشید که این نسبت‌های دقیقی هستند که الگوی گارتلی را از الگوی خفاش متمایز می‌کنند. نسبت‌های مشخص فیبوناچی در اکثر الگوهای هارمونیک اهمیت زیادی دارد. از این الگوها برای شناسایی هر ساختار قیمتی استفاده می‌شود و الگوی Gartley نیز این موضوع را به خوبی تایید می‌کند.

  • نقطه B، اصلاح دقیق ۶۱٫۸ درصدی را برای موج X-A انجام می‌دهد.
  • موج B-C فراتر از ۱٫۶۱۸ نمی‌شود.
  • الگوی A-B=C-D در این ساختار رایج است.
  • نقطه C باید بین محدوده ۰٫۳۸۲ تا ۰٫۸۸۶ اصلاح را انجام دهد.

آیا الگوی گارتلی محبوبیت دارد؟

الگوی گارتلی فارکس محبوبیت زیادی در میان معامله‌گران و تحلیل‌گران دارد. دلیل این طرفداری این است که معامله‌گران می‌توانند با کمک گارتلی ارزیابی دقیقی از اعتبار این الگو انجام دهند و اگر به‌طور اصولی از آن استفاده کنند، شانس سودآوری و موفقیت بالایی را تجربه می‌کنند.

معامله‌گران می‌توانند با کمک گارتلی ارزیابی دقیقی از اعتبار این الگو انجام داده و شانس سودآوری و موفقیت بالا را تجربه کنند.
معامله‌گران می‌توانند با کمک گارتلی ارزیابی دقیقی از اعتبار این الگو انجام داده و شانس سودآوری و موفقیت بالا را تجربه کنند.

انواع الگوی گارتلی

در تحلیل تکنیکال، الگوی Gartley یکی از ساختارهای مهم و کاربردی است. این الگو به دو شکل صعودی و نزولی در نمودار قیمت دیده می‌شود که شبیه به حروف M و W هستند. این الگو از پنج نقطه و چهار گام حرکتی تشکیل شده و نقطه آخر آن نشان‌دهنده تغییر روند قیمت است. البته پس از تشکیل این الگو، ممکن است سناریوهای مختلفی در بازار رخ دهد که همه احتمالات به این مسأله بستگی دارد که شکل الگوی Gartley چگونه است.

الگوی گارتلی نزولی و صعودی از پنج نقطه و چهار گام حرکتی تشکیل شده و نقطه آخر آن نشان‌دهنده تغییر روند قیمت است.
الگوی گارتلی نزولی و صعودی از پنج نقطه و چهار گام حرکتی تشکیل شده و نقطه آخر آن نشان‌دهنده تغییر روند قیمت است.

الگوی گارتلی صعودی

در این الگو، حرکت از نقطه X به‌عنوان اولین حرکت صعودی شروع می‌شود. سپس حرکت A-B حالت نزولی دارد. B-C دوباره صعودی و در نهایت، حرکت C-D نزولی است. انتظار می‌رود قیمت از نقطه D بازگردد. به‌عبارت دیگر، نتیجه حاصل از الگوی گارتلی صعودی، افزایش قیمت از نقطه D است.

آخرین هدف قیمتی در الگوی گارتلی صعودی، سطح ۱۶۱.۸% فیبوناچی بین نقاط A و D است. قبل از رسیدن قیمت به آخرین هدف، نمودار از سه هدف قیمتی عبور می‌کند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • هدف اول، نقطه B است؛
  • هدف دوم نقطه C شناخته می‌شود؛
  • هدف سوم همان نقطه A است؛
  • در نهایت هدف چهارم نقطه E (161.8% A-D) است که مکان آن بالاتر از نقطه A قرار می‌گیرد؛

الگوی گارتلی نزولی

الگوی Gartley نزولی که به‌طور معکوس با الگوی صعودی عمل می‌کند، از یک حرکت اولیه نزولی X-A شروع می‌شود. پس از آن، مسیر A-B به سمت بالا، B-C به سمت پایین و در نهایت C-D به سمت بالا ادامه می‌یابد. در این الگو، قیمت از نقطه D شروع به کاهش می‌کند. هدف قیمتی در الگوی نزولی، همانند الگوی صعودی، بر اساس کاهش قیمت به میزان ۱۶۱.۸% از حرکت فیبوناچی A-D تعیین می‌شود.

استراتژی مناسب برای معامله با الگوی گارتلی چیست؟

تا این‌جا تا حدود بسیار زیادی با فرایند شناسایی الگوی Gartley آشنا شدید. از این پس به‌راحتی می‌توانید بر اساس این الگو معامله کنید. در ادامه این بخش، با جزئیات کاربردی بیش‌تری آشنا می‌شوید.

نقطه ورود بر اساس Gartley

برای شروع یک معامله، ابتدا باید الگوی گارتلی را به‌صورت صحیح تشخیص دهید و از صحت آن اطمینان حاصل کنید. برای ترسیم این الگو نیاز است چهار مرحله از حرکت قیمت را در نمودار مشخص کنید و مطمئن شوید که هر کدام از این موج‌های قیمتی در سطح مربوط به فیبوناچی خود قرار دارند. توصیه می‌شود که این حرکت‌های قیمتی را با نام‌گذاری X، A، B، C و D مشخص کنید تا بتوانید به درک بهتری از ابعاد کلی الگو برسید. در صورتی که الگوی Gartley رو به رشد در نمودار مشاهده شود و دو شرط زیر نیز محقق شده باشند، امکان ورود به یک معامله خرید وجود دارد.

موج C-D باید در محدوده‌ای که بین 127.2% تا 161.8% از موج B-C است، پشتیبانی شود. همچنین، قیمت باید در محدوده‌های فیبوناچی مرتبط افزایش یابد. در الگوی گارتلی نزولی نیز، زمانی باید شروع به فروش کنید که دو شرط ذکر شده به‌طور معکوس انجام شوند.

حد ضرر در Gartley

برای تعیین حد ضرر در الگوی گارتلی، باید از نقاط خاصی در الگو استفاده کنید. در الگوی Gartley صعودی، حد ضرر را می‌توانید کمی پایین‌تر از نقطه D در نظر بگیرید. برای الگوی نزولی، حد ضرر را باید کمی بالاتر از نقطه D تعیین کنید. این نقاط بر اساس نسبت‌های فیبوناچی و ساختار هندسی الگو تعیین می‌شود و به شما کمک می‌کنند تا ریسک خود را مدیریت کنید.

نکته مهم دیگر این است که قبل از ورود به معامله بر اساس الگوی گارتلی، بهتر است منتظر تأیید تغییر روند باشید و بعد از لمس نقطه D و واکنش قیمت در کندل‌های بعدی تصمیم‌گیری کنید. استفاده از اندیکاتورها می‌تواند در تشخیص بهتر تغییر روند کمکتان کند.

قبل از ورود به معامله بر اساس الگوی گارتلی، بهتر است منتظر تأیید تغییر روند باشید و بعد از لمس نقطه آخر (D) و واکنش قیمت در کندل‌های بعدی تصمیم‌گیری کنید.
قبل از ورود به معامله بر اساس الگوی گارتلی، بهتر است منتظر تأیید تغییر روند باشید و بعد از لمس نقطه آخر (D) و واکنش قیمت در کندل‌های بعدی تصمیم‌گیری کنید.

حد سود در الگوی گارتلی

برای تعیین حد سود در الگوی Gartley، می‌توانید از نسبت‌های فیبوناچی استفاده کنید. در الگوی صعودی، حد سود می‌تواند به ترتیب زیر تعیین شود.

  • تراز 61.8٪ خط CD
  • نقطه C
  • نقطه A

در صورتی که قیمت از نقطه A عبور کند، ممکن است قیمت تا تراز 1.272 و سپس تا تراز 1.618 خط AD افزایش یابد. برای الگوی گارتلی نزولی، حد سود می‌تواند به ترتیب زیر باشد.

  • تراز 61.8٪ خط CD
  • نقطه C
  • نقطه A

در صورت شکست حمایت خط افقی گذرنده از نقطه A، قیمت ممکن است تا تراز 1.272 و سپس تا تراز 1.618 خط AD کاهش یابد.

حد ضرر معمولاً کمی پایین‌تر از نقطه D برای الگوی صعودی و کمی بالاتر از نقطه D برای الگوی نزولی تنظیم می‌شود. مهم است که قبل از ورود به معامله، برای تأیید تغییر روند، منتظر واکنش قیمت در نقطه D و کندل‌های بعدی باشید.

نکات مهم در خصوص الگوی Gartley چیست؟

این الگو بر اساس اعداد و نسبت‌های فیبوناچی ساخته شده است و نشان می‌دهد که چگونه قیمت در بازارهای مالی از طریق اشکال هندسی و اصلاحات متناوب حرکت می‌کند. این الگو به معامله‌گران امکان می‌دهد که نقاط مهم تغییر روند قیمت را شناسایی کنند و با استفاده از حد ضرر و حد سود مناسب، ریسک و بازده معاملات خود را بهبود بخشند. در ادامه با نکات مهم در الگوی Gartley بیش‌تر آشنا می‌شوید.

شرط لازم برای استفاده از الگوهای هارمونیک

معمولاً زمانی می‌توانید از این الگوها استفاده کنید که همه نقاط XABC به‌طور کامل تشکیل شده باشند و شما فقط منتظر تشکیل آخرین یال الگو یعنی ضلع CD باشید. پیش از تشکیل پیوت C و شروع چرخش بازار در این نقطه، نمی‌توانید پیشاپیش از روش گفته شده برای رسیدن به نقطه D استفاده کنید.

زمانی می‌توانید از الگوهای گارتلی استفاده کنید که همه نقاط XABC به‌طور کامل تشکیل شده باشند و شما فقط منتظر تشکیل آخرین یال الگو باشید.
زمانی می‌توانید از الگوهای گارتلی استفاده کنید که همه نقاط XABC به‌طور کامل تشکیل شده باشند و شما فقط منتظر تشکیل آخرین یال الگو باشید.

اشتباه رایج در استفاده از الگوی گارتلی

نکته مهم دیگری که برخی از معامله‌گران تازه‌کار به اشتباه به آن دچار می‌شوند، این است که گارتلی فقط می‌تواند به‌عنوان روشی برای صدور سیگنال ورود به بازار در نقطه D استفاده شود و استفاده از این الگوی هارمونیک به‌عنوان سیگنال ورود به بازار در نقطه C غیرمجاز و اشتباه است.

نحوه صحیح استفاده از الگوی Gartley نزولی و صعودی

بعضی از معامله‌گران وقتی با یک الگوی گارتلی نزولی روبرو می‌شوند، در نزدیکی نقطه C سعی می‌کنند خرید کنند و منتظر می‌مانند قیمت به نقطه D که هدف الگوی Gartley است، برسد. این روش اشتباه است و الگوی نزولی، همان‌طور که از اسمش معلوم است، الگویی نزولی است و تنها می‌توان از آن به‌عنوان سیگنال فروش استفاده کرد و خرید با تکیه بر آن غلط است. بنابراین، الگوی صعودی گارتلی فقط می‌تواند به‌عنوان سیگنال خرید در نقطه D مورد استفاده قرار گیرد و فروش در نقطه C امکان‌پذیر نیست.

قابلیت استفاده از الگوی Gartley در بازارهای دوطرفه و یک‌طرفه

یکی دیگر از نکات مهمی که باید درباره الگوی Gartley بدانید این است که این الگو می‌تواند در هر دو حالت صعودی و نزولی مورد استفاده قرار بگیرد.

الگوی Gartley می‌تواند در هر دو حالت صعودی و نزولی مورد استفاده قرار بگیرد.
الگوی Gartley می‌تواند در هر دو حالت صعودی و نزولی مورد استفاده قرار بگیرد.

مزایا الگوی گارتلی چیست؟

  • این الگو می‌تواند به معامله‌گران کمک کند تا نقاط ورود و خروج مناسب را شناسایی کنند و ریسک معاملات خود را کاهش دهند.
  • الگوی Gartley تصویر کلی از روند بازار را نشان می‌دهد و احتمال برگشت قیمت را افزایش می‌دهد.
  • این الگو قابلیت این را دارد تا با سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال، مثل اندیکاتورها، خطوط روند، مقاومت و حمایت ترکیب شود و تاییدیه‌های بیشتری برای معامله فراهم کند.
الگوی Gartley تصویر کلی از روند بازار را نشان می‌دهد و احتمال برگشت قیمت را افزایش می‌دهد.
الگوی Gartley تصویر کلی از روند بازار را نشان می‌دهد و احتمال برگشت قیمت را افزایش می‌دهد.

معایب الگوی گارتلی چیست؟

  • الگوی Gartley ممکن است به درستی تشخیص داده نشود و نیاز به تجربه و دقت بالای معامله‌گر دارد.
  • الگوی Gartley ممکن است در شرایط بازار ناپایدار و نوسانی دچار خطا شود و به معامله‌گران سیگنال‌های غلط بدهد.
  • این الگو ممکن است به تنهایی کافی نباشد و نیاز به استفاده از سایر عوامل مؤثر بر بازار داشته‌باشد.

الگوی آنتی گارتلی چیست؟

الگوی آنتی گارتلی یک الگوی هارمونیک است که برعکس الگوی Gartley در روند نزولی قیمت شکل می‌گیرد. این الگو شامل پنج نقطه و چهار گام حرکتی است که بر اساس نسبت‌های فیبوناچی تعیین می‌شوند. این الگو به معامله‌گران کمک می‌کند تا نقاط ورود و خروج مناسب را در بازار پیدا کنند.‌

الگوی آنتی گارتلی، برعکس الگوی Gartley در روند نزولی قیمت شکل می‌گیرد.
الگوی آنتی گارتلی، برعکس الگوی Gartley در روند نزولی قیمت شکل می‌گیرد.

خدمات اپوفایننس

اپوفایننس بهترین بروکر فارکس است که با دریافت رگوله Asic استرالیا، خدمات متنوعی را در بخش‌های معاملاتی ارائه می‌دهد. در ادامه با خدمات بروکر آنشور اپوفایننس بیش‌تر آشنا می‌شوید.

  • ارائه امکانات لازم برای انجام انواع تحلیل‌ها؛
  • ارائه ابزارهای معاملاتی فارکس، فلزات، کالاها، ارزهای دیجیتال و انواع CFD‌ها؛
  • ارائه چهار نوع حساب معاملاتی متفاوت با شرایط مختلف؛
  • ارائه پلت‌فرم‌های معاملاتی متنوع و سازگار با انواع دستگاه‌ها.

الگوی گارتلی یکی از انواع الگوهای هارمونیک است که بیش‌تر در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی مانند فارکس استفاده می‌شود. علاوه‌بر این، این الگو را می‌توان یک الگوی نموداری هارمونیک بر پایه اعداد و نسبت‌های فیبوناچی دانست که به معامله‌گران امکان می‌دهد تا نقاط صعودی و نزولی آینده را تعیین کنند. در حقیقت، این الگو محبوب‌ترین الگوی نموداری هارمونیک شناخته می‌شود.

منبع +++

چگونه می‌توان الگوی Gartley را در نمودار قیمت شناسایی کرد؟

برای شناسایی الگوی Gartley، باید ابتدا یک حرکت قوی صعودی یا نزولی را به‌عنوان موج XA در نظر گرفت. سپس باید اصلاحات قیمت را در موج‌های AB, BC و CD بر اساس نسبت‌های فیبوناچی اندازه‌گیری کرد. نقطه D نشان‌دهنده پایان الگو و شروع روند مخالف است. برای مثال، در الگوی Gartley صعودی، نقطه D باید در سطح ۰.۷۸۶ اصلاح موج XA و در نسبت ۱.۲۷۲ تا ۱.۶۱۸ موج BC قرار بگیرد.

چگونه می‌توان با استفاده از الگوی Gartley معامله کرد؟

برای معامله با الگوی Gartley، باید منتظر تایید الگو با شکستن خط روند یا تغییر جهت اندیکاتورها باشید. سپس باید در نقطه D به معامله وارد شوید و حد ضرر را کمی پایین‌تر یا بالاتر از نقطه X قرار دهید. هدف‌های قیمتی را می‌توان بر اساس نسبت‌های فیبوناچی موج CD یا نقاط A و C تعیین کرد. برای مثال در الگوی گارتلی صعودی، می‌توان هدف‌های قیمتی را در سطوح ۰.۶۱۸، ۱ و ۱.۲۷۲ موج CD یا نقاط C و A در نظر گرفت.

چه فرقی بین الگوی گارتلی و سایر الگوهای هارمونیک مثل باترفلای و کرب است؟

الگوی Gartley اولین و رایج‌ترین الگوی هارمونیک است که توسط آقای گارتلی معرفی شد. سایر الگوها‌ی هارمونیک مثل باترفلای و کرب، از الگوی گارتلی الهام گرفته‌اند و تفاوت‌های جزئی در نسبت‌های فیبوناچی دارند. برای مثال در الگوی باترفلای، نقطه D در سطح ۱.۲۷۲ یا بیش‌تر اصلاح موج XA و در نسبت ۱.۶۱۸ یا بیش‌تر موج BC قرار می‌گیرد. در الگوی کرب، نقطه D در سطح ۱.۴۱۴ یا بیشتر اصلاح موج XA و در نسبت ۲.۲۴ یا بیش‌تر موج BC قرار می‌گیرد.