موفقیت یک معاملهگر در بازارهای مالی، به مهارت او در استفاده و ترکیب ابزارهای تکنیکال بستگی دارد. این ابزارها به معاملهگران در پیشبینی آینده قیمت کمک میکنند، اما استفاده از آنها بهتنهایی توصیه نمیشود. بهترین روش استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال، ترکیب این ابزارها با یکدیگر است که میتواند اطلاعات مهمی درباره روند حرکت قیمت و نقاط ورود و خروج به تریدر بدهد. یکی از این ترکیبات محبوب، ترکیب الگوهای شمعی با خطوط حمایت و مقاومت در انجام معاملات است که ریسک معاملاتی را به شدت کاهش میدهد. در ادامه، این ترکیب و نحوه استفاده از آن را توضیح میدهیم.
الگوهای شمعی و نحوه استفاده از آنها در معاملات
شمعهای ژاپنی (Candlesticks Japanese) نمادهای نمایشی قیمت در نمودار هستند که در یک بازه زمانی معین، اطلاعاتی درباره بالاترین قیمت (High)، پایینترین قیمت (Low)، بازشدن قیمت (Open) و بستهشدن قیمت (Close) به ما میدهند. این اطلاعات به ما کمک میکند تا بدانیم خریداران و فروشندگان در چه محدودههایی با ایجاد فشار فروش یا خرید، قیمت را جابهجا میکنند. هر شمع (Candle) میزان نوسان قیمت را در یک بازه زمانی معین مشخص میکند. برای مثال یک کندل 1 دقیقهای، نوسان قیمت را در طول یک دقیقه در نمودار ثبت میکند و یک کندل 1 ساعته، نوسان 1 ساعته قیمت را نمایش میدهد.
الگوهای شمعی (Candlestick Patterns)، الگوهایی هستند که گاه بهصورت تک کندلی، دوکندلی یا چند کندلی در نمودار ظاهر میشوند و دادههای مهمی از آینده قیمت به ما میدهند. این الگوها معمولا در آغاز، پایان و میانه روند تشکیل میشوند. برخی از این الگوها به بازگشت قیمت و تغییر روند اشاره میکنند که به آنها الگوهای شمعی معکوس میگویند. برخی دیگر از الگوهای شمعی، به ادامه روند قیمت اشاره میکنند که به آنها الگوهای شمعی ادامهدار میگویند. با شناخت کامل این الگوها و تشخیص آنها از یکدیگر میتوانیم نقاط ورود و خروج از بازار را شناسایی کنیم، ریسک معاملاتی خود را کاهش دهیم و روشهای ترکیب الگوهای شمعی با خطوط حمایت و مقاومت را بدانیم.
مفهوم خطوط حمایت و مقاومت و اهمیت آن در تحلیل بازار
خطوط حمایت و مقاومت در نمودار، سطوحی هستند که قیمت به آنها واکنش نشان میدهد. سطح حمایتی محل حضور خریداران است و با رسیدن قیمت به این ناحیه، فشار خرید افزایش پیدا میکند. اگر سفارشات خرید در این ناحیه بالا باشد، قیمت را افزایش میدهند. سطح مقاومتی محل حضور فروشندگان است و با رسیدن قیمت به این محدوده، فشار فروش بیشتر میشود. اگر سفارشات فروش در این محدوده بیشتر باشد، قیمت را کاهش میدهند.
حمایت و مقاومت را میتوان به شکل خط یا سطح در نظر گرفت. خط حمایت، به اتصال نقاطی گفته میشود که قیمت با برخورد به آنها افزایش پیدا میکند و این خط در زیر قیمت رسم میشود. خط مقاومت نیز به خطی گفته میشود که در بالای قیمت رسم میشود و نقاطی که قیمت با برخورد به آنها کاهش پیدا میکند را به یکدیگر وصل میکند. تحلیل بازار با خطوط حمایت و مقاومت بسیار مهم است، زیرا ماهیت بازار، حرکت نوسانی قیمت است که دائما توسط خریداران و فروشندگان، افزایش یا کاهش پیدا میکند. با توجه به فشار فروش و خرید میتوانیم شاهد روند نزولی یا صعودی در بازار باشیم که برای معاملهگران در کسب سود اهمیت دارد.
رابطه ترکیب الگوهای شمعی با خطوط حمایت و مقاومت
همانطورکه در بالا اشاره شد، یکی از بهترین روشهای دریافت اطلاعات از بازار، ترکیب ابزارهای تکنیکالی با یکدیگر است. ترکیب الگوهای شمعی با سطوح حمایت و مقاومت، از محبوبترین روشهای تکنیکالی تحلیلگران است که بازده مناسبی دارد. اگر از این ترکیب به خوبی استفاده شود، میتوانیم آینده قیمت و نقاط مناسب برای ورود به بازار یا خروج از آن را شناسایی کنیم.
تشکیل الگوهای شمعی معکوس یا ادامهدار در نزدیکی سطوح حمایت و مقاومت و استفاده از هر دو این ابزارها در تحلیل، به ما کمک میکند تا تشخیص دهیم که آیا قیمت توان شکست سطح حمایتی یا مقاومتی را دارد؟ با شکست سطوح حمایت و مقاومت توسط قیمت و مشاهده الگوی شمعی ادامهدار، وارد معاملات در جهت روند میشویم. در صورت ناتوانی قیمت برای شکست سطوح حمایت و مقاومت و مشاهده الگوی شمعی بازگشتی، وارد معاملات در جهت خلاف روند میشویم. ترکیب الگوهای شمعی با خطوط حمایت و مقاومت، میتواند تعیینکننده جهت معاملات ما در بازار باشد و به کسب سود ما کمک کند.
تفاوت الگوهای شمعی ادامهدار و معکوس
استفاده از الگوهای ادامه دهنده و معکوس در معاملات، امری رایج است. با اینحال روش استفاده از آنها متفاوت است و مشاهده این الگوها در یک روند، تعیینکننده جهت معاملات است. اگر الگوهای بازگشتی در سطوح حمایت و مقاومت دیده شوند، احتمال تغییر روند و معکوسشدن قیمت بیشتر میشود. همچنین اگر در این سطوح، الگوهای شمعی ادامهدار مشاهده کنیم، احتمال شکست سطح حمایتی یا مقاومتی افزایش پیدا میکند. در الگوهای شمعی ادامهدار، احتمال ادامه روند بیشتر از تغییر روند است، درحالی که در الگوهای شمعی معکوس، احتمال بازگشت قیمت بیشتر از ادامه روند وجود دارد.
نحوه استفاده از الگوهای شمعی و خطوط حمایت در زمان ورود به بازار
مشاهده الگوهای شمعی ادامهدار و معکوس در نزدیکی خطوط حمایت قیمت، تعیینکننده نحوه ورود ما به بازار است. اگر در ناحیه حمایتی، یکی از الگوهای شمعی معکوس تشکیل شود، باید وارد معاملات خرید شویم و حدضرر خود را در زیر ناحیه حمایت قرار دهیم. همچنین اگر در این ناحیه الگوی شمعی ادامهدار مشاهده کنیم و سطح حمایتی ما شکسته شود، پس از پولبکزدن قیمت به این سطح میتوانیم وارد معاملات فروش شویم و حدضرر خود را کمی بالاتر از این سطح قرار دهیم.
نحوه استفاده از الگوهای شمعی و خطوط مقاومت در زمان خروج از بازار
مشاهده الگوهای شمعی در نزدیکی خطوط مقاومت، میتواند تعیینکننده خروج ما از بازار و معاملات باشد. همانطور که اشاره شد، الگوهای شمعی ادامهدار نشاندهنده حرکت قیمت در جهت روند است و اگر معامله ما در جهت بازار باشد، نیازی به خروج از معامله نیست. اگر در یک سطح مقاومتی، الگوی شمعی معکوس مشاهده کنیم و معاملات ما در جهت روند باشد، باید از آن معامله خارج شویم، زیرا احتمالا روند تغییر میکند.
تکنیکهای پیشرفته برای ترکیب الگوهای شمعی با خطوط حمایت و مقاومت
همانطور که در هنگام ورود به معاملات نباید تنها به الگوهای شمعی اکتفا کنیم، در خروج از معاملات نیز این الگوها به تنهایی نباید معیار قرار بگیرد. یک تکنیک، ترکیب الگوهای شمعی با سطوح حمایت و مقاومت است که میتواند از طرفی محل تشکیل الگوهای شمعی را مشخص کند و همچنین سطوح مهم را به ما نشان دهد. برای استفاده از این تکنیک، ابتدا سطوح حمایت و مقاومت را در نمودار مشخص کنید. سپس در نزدیکی این سطوح، منتظر تشکیل الگوهای شمعی باشید.
یک تکنیک پیشرفته دیگر که میزان دقت تحلیل شما را بالا میبرد، اضافهکردن اندیکاتور «مووینگ اوریج» (Moving Average) به ترکیب الگوهای شمعی و سطوح حمایت و مقاومت است. عبور قیمت از خط میانگین متحرک، تغییر روند را نشان میدهد و ترکیب این اندیکاتور با سطوح حمایت و مقاومت، پیشبینی دقیقتری از آینده قیمت ارائه میدهد. با مشاهده این نشانهها و الگوهای شمعی مناسب، میتوانید وارد معاملات خرید یا فروش شوید.
بیشتر بخوانید: استفاده از پاکت های میانگین متحرک
مثالی از ترکیب الگوهای شمعی با خطوط حمایت و مقاومت
در تصویر زیر، قیمت با برخورد به سطح مقاومت و تشکیل الگوی شمعی معکوس «پوششدهنده» (Engulfing)، باعث بازگشت قیمت شده است.
در تصویر زیر قیمت با برخورد به سطح حمایت و تشکیل الگوی شمعی معکوس «چکش برعکس» (Inverted Hammer)، باعث بازگشت قیمت شده است.
بیشتر بخوانید: کندل چکش
ترکیب الگوهای شمعی با خطوط حمایت و مقاومت، یکی از بهترین تکنیکهای تحلیل بازار است که به معاملهگران در شناخت حرکت آتی بازار کمک میکند. با این روش میتوانیم نقاط ورود و خروج مناسبی در بازار پیدا کنیم و ریسک معاملات خود را کاهش دهیم.
انجام معاملات در بازارهای مالی، نیازمند فعالیت در یک بروکر قابل اعتماد است. بروکر اپوفایننس با سابقه طولانی در ارائه خدمات معاملهگری، بهترین پلتفرم معاملاتی در زمینه ارزهای فارکس، ارزهای دیجیتال، سهامهای بینالمللی و کالاها را به تریدرهای ایرانی ارائه میدهد. با ثبتنام در این کارگزاری، میتوانید از خدمات سوشال ترید و کپی ترید بدون پرداخت کمیسیون بهرهمند شوید.
چرا نباید از الگوهای شمعی به تنهایی در تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
در بازارهای مالی هیچ قطعیتی وجود ندارد و اگر از ابزارهای تکنیکالی به تنهایی استفاده کنیم، بهدلیل داشتن درصدی خطا، ریسک معاملاتی ما افزایش مییابد.
دلیل تشکیل سطوح حمایت و مقاومت چیست؟
در سطح حمایتی، خریداران به این نتیجه میرسند که ارز یا سهم مورد نظر در این محدوده ارزش خرید دارد و قیمت آن مناسب است. در سطوح مقاومتی، فروشندگان به این نتیجه میرسند که سهم یا ارز مورد نظر در این محدوده ارزش نگهداری ندارد و آن را میفروشند.
الگوی شمعی ادامهدار، چه ارتباطی با شکست سطوح حمایت و مقاومت دارد؟
این الگو نشاندهنده ادامه روند است. اگر قیمت به سطح مقاومتی یا حمایتی برسد و از طرفی الگوی ادامهدار مشاهده شود، به احتمال قوی سطح مورد نظر را خواهد شکست. با شکست سطح مقاومتی، این محدوده به ناحیه حمایتی تغییر میکند و با شکست سطح حمایتی، این محدوده تبدیل به یک محدوده مقاومتی میشود.