مدیریت ریسک چیست و آیا استفاده از آن می‌تواند از دارایی‌های سرمایه‌گذاران محافظت کند و جلوی ضررهای احتمالی را بگیرد؟ تنها راه‌حل برای این پاسخ به این سوال، یادگیری نحوه مدیریت آن و البته استفاده از بهترین استراتژی مدیریت خطر در بازار است. متاسفانه اکثر کاربرانی که برای سرمایه‌گذاری و تجارت وارد بازار فارکس می‌شوند، تنها مباحث تکنیکالی را در نظر می‌گیرند و به موضوعات دیگر اهمیتی نمی‌دهند. بسیاری از معامله‌گران، در تحلیل تکنیکال فارکس آموزش دیده‌اند و در سطح عالی تسلط دارند، اما در هنگام معامله در این بازار، کوچکترین دانشی از مدیریت خطر یا همان ضرر را ندارند. در این متن به نکات مهم قواعد مدیریت ریسک اشاره می‌شود که استفاده از آن‌ها می‌تواند روند معاملات افراد را در این بازار پر نوسان، بهبود ببخشد.

مدیریت ریسک چیست؟

مدیریت ریسک یک استراتژی است که در آن معامله‌گران می‌توانند قوانینی را برای به حداقل رساندن، اثرات شرایط منفی تنظیم کنند تا از این طریق از ضررهای بیشتر جلوگیری کنند. مدیریت خطر نیاز به کار و برنامه‌ریزی زیادی دارد. شاید برای برخی از افراد، این نوع مدیریت، یک کار غیرضروری به‌نظر برسد، به‌خصوص از آن‌جایی که معاملات همیشه با خطر همراه هستند. به‌طورکلی قواعد مدیریت ریسک برای اطمینان از حداقل ضرر در دنیای معامله‌گری و سرمایه‌گذاری ضروری است.

بررسی اهمیت کنترل و قواعد مدیریت ریسک در بازار فارکس

بازار فارکس نیز شرایطی مشابه بازی‌های هیجانی و خطرناک در شهربازی‌ها را دارد و برای اینکه بتوان با خیال راحت در این بازار حضور پیدا کرد باید از روش‌های مختلف کنترل ریسک استفاده کرد. مدیریت ریسک در بازار فارکس دقیقاً همان اهمیتی را دارد که فرد برای کنترل و جلوگیری از خطر، در یک شهربازی به‌کار می‌برد.

البته در شهربازی جان فرد در خطر است و در بازار فارکس پول و سرمایه معامله‌گر با نوسانات شدید بازار در معرض خطر قرار می‌گیرد. روش‌های بسیار حرفه‌ای و کاربردی وجود دارد که معامله‌گران و سرمایه‌گذاران می‌توانند با آن‌ها آشنا شوند و با استفاده از آن‌ها، ریسک سرمایه‌گذاری خود را در این بازار پر تلاطم تا حد زیادی کاهش دهند.

مدیریت ریسک در بازار فارکس همان اهمیتی را دارد که فرد برای کنترل و جلوگیری از خطر، در شهربازی به‌کار می‌برد.
مدیریت ریسک در بازار فارکس همان اهمیتی را دارد که فرد برای کنترل و جلوگیری از خطر، در شهربازی به‌کار می‌برد.

قواعد مدیریت ریسک فارکس چگونه کار می‌کند؟

قواعد مدیریت ریسک در معاملات فارکس، شامل ایجاد یک برنامه معاملاتی خوب، تعیین نسبت ریسک به سود، استفاده از حد ضرر، روانشناسی معاملات فارکس و توجه به اخبار و رویدادها است. بهترین مکان برای شروع با یک حساب آزمایشی است تا تمام آزمون و خطاها سنجیده شوند و به یک استراتژی کارآمد بینجامد. کاهش ضررهای احتمالی در معاملات فارکس، از اهداف کنترل ریسک است.

متاسفانه بیشتر معامله‌گرانی که در فارکس فعالیت می‌کنند ترجیح می‌دهند تا از روش‌های بدون مدیریت پول و ریسک در معاملات خود استفاده کنند و این اقدام برای آن‌ها بسیار گران تمام می‌شود. اما واقعیت این است که بازار فارکس یک بازار پر ریسک است و عدم استفاده از تکنیک‌ها و قواعد مدیریت ریسک، می‌تواند خطر معاملات را افزایش دهد و دارایی‌های مالی را در معرض نابودی جدی قرار دهد.

کاهش ضررهای احتمالی در معاملات فارکس، از اهداف کنترل ریسک است.
کاهش ضررهای احتمالی در معاملات فارکس، از اهداف کنترل ریسک است.

معامله‌گران باید بدانند که در بازار فارکس برای افرادی که تراکنش‌های پرریسک دارند پاداشی در نظر نمی‌گیرند و این افراد در بازار فارکس ضرر خواهند کرد. اما افراد صبور و کسانی که از بهترین استراتژی‌های مدیریت ضرر استفاده می‌کنند به افراد موفقی تبدیل می‌شوند و می‌توانند درآمد قابل توجهی را کسب کنند.

دلیل اصلی ضرر معامله‌گران فارکس چیست؟

اگر یک معامله‌گر فارکس با سرمایه اندکی که دارد، شروع به معامله کند، می‌تواند تا حدودی به روند خوبی برسد و بیشتر معاملات خود را با سود ببندد. اما همان‌طور که مشخص است، وقتی حجم تراکنش کم باشد، سود حاصل از آن نیز چندان زیاد نخواهد بود و این سوال به یک چالش ذهنی برای معامله‌گر تبدیل می‌شود و باعث می‌شود تا تصمیم بگیرد حجم معاملات خود را افزایش دهد.

تریدر با این کار، ریسک معاملات خود را نیز به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد و به امید کسب سودهای بیشتر حجم معاملات بالایی را برای معاملات در نظر می‌گیرد و پس از مدتی متوجه می‌شود که نه‌تنها سود نکرده، بلکه ضررهای زیادی را نیز متحمل شده است. چنین اتفاقاتی اغلب برای معامله‌گران فارکس رخ می‌دهد و دلیل اصلی آن فقدان قواعد مدیریت ریسک ضرر و سرمایه در این بازار است.

چگونه می‌توان قواعد مدیریت ریسک داشت؟

کنترل ریسک در بازار فارکس بسیار اهمیت دارد و معامله‌گران باید ترفندها و روش‌های آن‌را یاد بگیرند. با استفاده از این روش‌ها، معامله‌گر ریسک معاملات خود را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد و شرایطی را ایجاد می‌کند تا معاملات وارد یک روند مثبت شوند. تکنیک‌های مدیریت احساسات فارکس می‌تواند به‌صورت کمی و کیفی مورد استفاده قرار بگیرند. در ادامه متن به این تکنیک‌های مهم به‌صورت مفصل پرداخته شده است.

کنترل اهرم یا لوریج معاملاتی

در معاملات فارکس، اهرم معاملاتی نیاز به یک سرمایه‌گذاری اولیه کوچک به نام مارجین برای دسترسی به معاملات ارزی دارد. نوسانات کوچک در قیمت‌ها می‌تواند منجر به مارجین کال شود که در آن سرمایه‌گذار نیاز به پرداخت مارجین اضافی دارد. در شرایط نوسان بازار، استفاده تهاجمی از اهرم می‌تواند منجر به زیان قابل توجهی بیش از سرمایه‌گذاری اولیه شود.

برای مدیریت ریسک در فارکس باید به اهرم یا لوریج توجه جدی شود. کنترل اهرم کمک می‌کند تا جلوی طمع معامله‌گر گرفته و از وقوع ضررهای بیشتر جلوگیری شود. نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است معامله‌گر نمی‌تواند بدون برنامه‌ریزی از اهرم فارکس استفاده کند.

در معاملات فارکس، اهرم معاملاتی نیاز به یک مارجین برای دسترسی به معاملات ارزی دارد.
در معاملات فارکس، اهرم معاملاتی نیاز به یک مارجین برای دسترسی به معاملات ارزی دارد.

بالا رفتن حجم معاملات

افزایش حجم معاملات روزانه معامله‌گران مبتدی، بدون پیروی از سیستم مدیریت پول، منجر به افزایش ریسک می‌شود. معامله‌گران معمولاً عادت دارند تا معاملات خود را با حجم بالاتر شروع کنند تا سود بیشتری نصیب‌شان شود و در این بین اگر سیستم مدیریت پول در فارکس مانع از چنین فرآیندی برای معاملات آن‌ها شود، به سرمایه خود تعهدی نخواهد داشت. این اقدام باعث ایجاد مشکل بسیار جدی برای حساب معاملاتی آن‌ها می‌شود.

معامله‌گران، بهتر است در ابتدای فرآیند ورود به بازار فارکس، معاملات خود را با حجم کم شروع کنند و به تدریج مهارت خود را در معاملات این بازار ارتقا و بعد از مدتی می‌توانند حجم دارایی‌های خود را افزایش دهند. البته افزایش حجم معاملات نیز باید دقیقاً مطابق با سیستم مدیریت پول و استراتژی و قواعد مدیریت ریسک معامله‌گر در این بازار باشد.

رعایت نسبت ریسک به ریوارد (R/R)

برای به‌دست آوردن نسبت R/R برای یک معامله، باید حد سود و حد ضرر را تعریف کرد. پس از تعیین حد سود و زیان، باید حد ضرر را بر حد سود تقسیم کرد. حال، نتیجه هر چه که باشد، باید نسبت ریسک/بازده معامله را پذیرفت و وارد معامله شد.

حد سود در اینجا حداکثر میزان سودی است که می‌توان از یک معامله به‌دست آورد، و حد ضرر نشان‌دهنده حداکثر ضرری است که می‌توان از یک معامله انتظار داشت. هر چه عددی که در نتیجه این تقسیم به‌دست می‌آید کمتر باشد، احتمال کسب سود بیشتر در یک معامله افزایش می‌یابد و هر چه این عدد بیشتر باشد، ریسک معامله و احتمال ضرر بیشتر می‌شود.

برای به‌دست آوردن نسبت R/R برای یک معامله، باید حد سود و حد ضرر را تعریف کرد.
برای به‌دست آوردن نسبت R/R برای یک معامله، باید حد سود و حد ضرر را تعریف کرد.

برای مثال، نسبت ریسک به پاداش 1 به 3 به این معنی است که به ازای هر دلاری که در معرض خطر است، 3 دلار سود یا پاداش بالقوه وجود دارد. سرمایه‌گذاران از نسبت ریسک/پاداش برای تعیین اینکه کدام سرمایه‌گذاری را انجام دهند استفاده می‌کنند.

به‌طور خاص، سرمایه‌گذاران از نسبت ریسک/پاداش برای تعیین دوام سرمایه‌گذاری معین استفاده می‌کنند. نسبت ریسک به پاداش همچنین می‌تواند به سرمایه‌گذاران کمک کند تا با مقایسه میزان ریسکی که در هر سرمایه‌گذاری وجود دارد، بازده آن را بسنجند و معامله خود را با دیگر سرمایه‌گذاری‌ها مقایسه کنند.

تعداد معاملات

یک معامله‌گر حرفه‌ای در بازار فارکس مانند شکارچی عمل می‌کند. شکارچی بهترین نقطه را انتخاب می‌کند و منتظر بهترین فرصت می‌ماند و در نهایت شکار موفقیت‌آمیزی را تجربه می‌کند. در انجام معاملات نباید عجول بود. اگر شکارچی در کار خود عجله و بی‌هدف شلیک کند، نمی‌تواند به شکارچی ماهری تبدیل شود و در نهایت تبدیل به یک شکارچی شکسته خورده می‌شود.

اگر معامله‌گر در فرآیند معاملاتی خود مانند شکارچی رفتار کند، می‌تواند به‌طور مداوم تعداد معاملات کم و در عین حال بسیار سودآوری را انجام دهد. این دقیقا همان سبکی است که می‌تواند موفقیت او را در این بازار تضمین کند. بازنده‌های فارکس دائماً از یک جفت ارز به جفت ارز دیگر می‌پرند و ده‌ها معامله مختلف را در یک هفته باز می‌کنند.

مشخص کردن حد ضرر

هر معامله‌گر باید از یک سیستم حد ضرر استفاده کند تا با کمک آن، میزان ضرر خود را به حداقل برساند. مشخص کردن حد ضرر باعث می‌شود تا او درصد ثابتی از سرمایه خود را در معرض خطر قرار دهد.

در مواقعی که پوزیشن معامله‌گر وارد ضرر می‌شود او می‌داند که باید با توجه به حد ضرری که برای خود مشخص کرده، از معامله خارج شود. با این سیستم، خروج از یک موقعیت باخت یک تصمیم درست و عقلانی محسوب می‌شود که تحت تأثیر هیچ امید واهی قرار نگرفته است.

مشخص کردن حد ضرر باعث می‌شود تا او درصد ثابتی از سرمایه خود را در معرض خطر قرار دهد.
مشخص کردن حد ضرر باعث می‌شود تا او درصد ثابتی از سرمایه خود را در معرض خطر قرار دهد.

داشتن استراتژی مشخص

یکی دیگر از نکات مهمی که یک معامله‌گر باید در نظر بگیرد، موضوع استراتژی معاملاتی است. معامله‌گر اگر سایر موارد مدیریت خطر را رعایت کند، ولی فاقد استراتژی باشد، در معاملات خود، حتماً ضرر خواهد کرد. کارشناسان توصیه می‌کنند که بدون داشتن استراتژی، اصلاً به سراغ معامله نباید رفت.

کسب آموزش از قواعد مدیریت ریسک

بازار فارکس دقیقاً مانند یک کسب و کار می‌ماند که تریدرها در آن برای موفقیت، به آموزش نیاز دارند. این بازار اصول خودش را دارد و برای نتیجه گرفتن، باید آن‌ها را رعایت کرد. آموزش و یادگیری در هر زمینه‌ای از جمله فارکس، بسیار مهم است. آموزش به تریدرهای مبتدی و پیشرفته، کمک می‌کند تا با مفاهیم و اصطلاحات مربوط به معاملات فارکس و کنترل ریسک آشنا شوند و بتوانند بهترین تصمیمات را در معاملات خود بگیرند.

مدیریت سرمایه

مدیریت سرمایه، مجموعه‌ای از قوانینی است که تریدرهای موفق برای مدیریت صحیح حساب‌های خود از آن استفاده می‌کنند تا زیان‌های معاملات خود را کاهش دهند و از سوی دیگر سودهای خود را به حداکثر برسانند. این مفهوم اغلب با قواعد مدیریت ریسک اشتباه گرفته می‌شود.

مدیریت سرمایه در بازارهای مالی به این معنا نیست که معامله‌گران به‌هیچ‌وجه متحمل ضرر نمی‌شوند و سرمایه آن‌ها در امنیت کامل قرار می‌گیرد. در واقع با یادگیری مدیریت سرمایه در فارکس می‌توانند زیان‌های خود را کاهش دهند.

هیچ معامله‌ای بدون ضرر امکان‌پذیر نیست و طبیعی است که در مرحله‌ای متحمل ضرر شوند، اما با به کارگیری تکنیک‌های مدیریت پول می‌توانند میزان ضرر را کاهش دهند. ضرر و زیان در یک معامله خاص به معنای ضررهای متعدد در معاملات دیگر نیست و با این استدلال، تریدرها نباید از مسیر اصلی خود خارج شوند.

یکی از مهم‌ترین روش‌های مدیریت پول، اندازه‌گیری هر معامله است. در این روش، معامله‌گر حرفه‌ای مشخص می‌کند که در هر مورد چقدر باید سود کند. به‌عنوان یک قاعده کلی، بیش از 2 تا 3 درصد از حساب خود را در هر زمان معین ریسک نمی‌کنند تا سرمایه کافی برای مدیریت روزهایی که بازار بر خلاف نظر آن‌هاست را داشته‌باشند. بهتر است همیشه پوزیشن‌هایی با ریسک کم باز کنند.

 کنترل احساسات و عواطف

سرمایه‌گذران برای کاهش ریسک بر احساسات و عواطف خود غلبه می‌کنند. کنترل احساسات، با اعداد و فرمول‌های ریاضی به‌دست نمی‌آید، بلکه راه‌حل‌های عملیاتی خوبی در این بخش وجود دارد. احساسات و عواطف معامله‌گر می‌تواند مستقیم بر روند معاملات تأثیر بگذارد.

او برای کنترل احساسات خود، باید از روش‌های مختلفی استفاده کند. به‌عنوان مثال، می‌تواند با تمرین و تجربه، کنترل احساساتش را در دست بگیرد. همچنین، می‌تواند به کمک روانشناسی ریسک و تحلیل‌های دقیق و رعایت قوانین و استراتژی‌های مفید، از برخورد احساسی اجتناب کند.

تریلینگ استاپ برای مدیریت ریسک

Trailing Stop یکی از روش‌های مدیریت پول و ریسک در بازار فارکس است. در بین معامله‌گران، این مفهوم به‌عنوان حد ضرر شناور نیز شناخته می‌شود. وقتی بازار مطابق میل معامله‌گر پیش رود، حاشیه سود او نیز افزایش می‌یابد. معامله‌گر باید به حد ضرری نزدیک شود که با قیمت فعلی فاصله زیادی داشته‌باشد.

این نوع سفارش به او کمک می‌کند تا سود خود را به حداکثر برساند و از ضررهای احتمالی جلوگیری کند. در اصل، با آن، حداکثر مقدار یا درصد ضرری را که می‌تواند در هر معامله تحمل کند، تعیین می‌کند. با اعمال توقف انتهایی، مقدار ضرری را که در صورت تحلیل نادرست از دست می‌رود، محدود می‌کند، اما اجازه می‌دهد که سود او اجرا شود.

Trailing Stop یکی از روش‌های مدیریت پول و ریسک در بازار فارکس است.
Trailing Stop یکی از روش‌های مدیریت پول و ریسک در بازار فارکس است.

تنوع سبد معاملاتی

تنوع بخشیدن به سبد معاملاتی معمولاً در استراتژی‌های کنترل خطر استفاده می‌شود. اساساً تنوع بخشی فرآیندی است که در آن سرمایه‌گذار، همه وجوه خود را در یک جفت ارز قرار نمی‌دهد. اگر فقط روی یک جفت ارز معامله کند، ممکن است در برابر هرگونه نوسان در آن جفت ارز آسیب پذیر باشد. اما اگر با چندین ارز معامله کند، کمتر در معرض ریسک ارز قرار می‌گیرد، زیرا از قرار گرفتن در معرض یک جفت ارز اجتناب می‌کند.

خدمات بروکر اپوفایننس

بروکر اپوفایننس به‌عنوان بهترین بروکر فارکس، با ارائه ابزارهای کاربردی و حرفه‌ای، برای تحلیل بازار و کنترل ریسک، معاملات سرمایه‌گذاران را تسهیل می‌کند. این ابزارها شامل ابزارهای معاملاتی، CFD، Indexes و Cryptocurrency برای انجام معاملات تعریف شده است. همچنین، تریدرها می‌توانند با استفاده از پلتفرم سوشال ترید اپوفایننس (Opo Social Trade)، از تجربه Opo Top Traders بهره‌مند شوند.

معامله‌گران برای مدیریت ریسک‌های مرتبط با بازار فارکس باید از تکنیک‌های مختلفی که در این مورد وجود دارد، استفاده کنند. کنترل اهرم معاملات، رعایت نسبت ریسک به ریوارد و داشتن استراتژی معاملاتی، از جمله قواعد مدیریت ریسک است که در کنترل خطر کمک می‌کنند.

منبع ++++++

قواعد مدیریت ریسک چه کمکی به معامله‌گران فارکس می‌کند؟

مدیریت ریسک یک استراتژی است که به معامله‌گران کمک می‌کند تا اثرات شرایط منفی بازار را کم و از طریق آن از وقوع ضررهای بیشتر جلوگیری کنند.

کنترل احساسات و عواطف، چه نقشی در کنترل ریسک دارد؟

کنترل احساسات، معامله‌گر می‌تواند مستقیم بر روند معاملات تأثیر بگذارد و ریسک آن را کم کند.

چگونه می‌توان ریسک معاملات فارکس را کاهش داد؟

در معاملات فارکس، باید با احتیاط از اهرم استفاده کرد. تنوع سبد معاملاتی، مدیریت سرمایه، داشتن استراتژی و موارد نظیر آن می‌تواند ریسک معاملات را کاهش دهد.