کانالهای معاملاتی یکی از مهمترین ابزارهایی است که تریدرها برای تحلیل تکنیکالی حرکت قیمت در بازارهای مالی استفاده میکنند. یک کانال معاملاتی با استفاده از خطوط روند موازی، در شناسایی سطوح حمایت و مقاومت یک سهم یا اوراق بهادار به ما کمک میکند. با یادگیری انواع کانال در تحلیل تکنیکال، میتوانیم استراتژیها و روشهای معاملاتی خود را تقویت کنیم و معاملات سودمندی در بازار داشته باشیم. در این مقاله به معرفی انواع کانال در تحلیل تکنیکال میپردازیم و نحوه استفاده از آنها را بررسی میکنیم، پس با ما همراه باشید.
برای فعالیت در بازارهای مالی، بهترین بروکر، کارگزاری اپوفایننس است. این مجموعه با بهرهمندی از جامعترین پلتفرمهای معاملاتی، امکان خریدوفروش ارزهای فارکس، ارزهای دیجیتال، کالاها و سهامهای بینالمللی را به کاربران خود ارائه میدهد. همچنین با ثبتنام در این بروکر از کمترین اسپرد و کمیسیون در معاملات بهرهمند میشوید.
کانال چیست؟
کانال به محدودهای گفته میشود که قیمت سهم یا اوراق بهادار در آن نوسان میکند. این کانال با استفاده از خطوط روند موازی، سطوح حمایت و مقاومت یک اوراق بهادار محسوب میشود. کانال معاملاتی را «کانال قیمت» نیز میگویند. دو نوع از کانالهای معاملاتی که تحلیلگران فنی بسیار از آنها استفاده میکنند، کانالهای روند (Trend Channels) و کانالهای پاکتی (Envelope Channels) هستند.
معاملهگران فنی، اغلب در شناسایی سطوح بهینه برای خریدوفروش یک اوراق بهادار به کانالهای معاملاتی تکیه میکنند. این تریدرها همچنین میتوانند الگوهایی را که ممکن است در یک کانال رخ دهد، برای تشخیص تغییرات جهتدار کوتاهمدت قیمت دنبال کنند. پس این کانالها از مهمترین ابزارهایی هستند که یک تحلیلگر فنی برای تجزیهوتحلیل بلندمدت و تصمیمهای معاملاتی استفاده میکند.
انواع کانالهای معاملاتی
در بالا اشاره کردیم که انواع کانال در تحلیل تکنیکال به دو نوع کانالهای روند و کانالهای پاکت تقسیم میشوند. این کانالها هر کدام چند نوع و زیرمجموعه دارند که در ادامه معرفی میکنیم.
انواع کانال ترند یا روند در تحلیل تکنیکال
کانالهای روند (Trend Channels) توسط خطوط روند و شیب مشخص در سطوح مقاومت و حمایت قیمت ترسیم میشوند. این کانالها برای تجزیهوتحلیل بلندمدت قیمت استفاده نمیشوند، بلکه تنها مسیر حرکت قیمت را در جهت صعودی، نزولی یا جانبی نشان میدهند. معاملات کانال روند میتواند به دو روش معامله در جهت روند و معامله در خلاف جهت روند انجام شوند.
- کانال جانبی یا مسطح: کانالهای جانبی زمانی تشکیل میشوند که خطوط روند دارای شیب صفر باشند. این کانال، حرکت جانبی قیمت در بازار را بدون روند صعودی یا نزولی نشان میدهد. به این حرکت قیمت که افزایش و کاهش محسوسی در آن دیده نمیشود، بازار ثابت یا رِنج (Range) نیز میگویند.
- کانال صعودی: یک کانال صعودی با دو خط شیبدار مثبت در سطوح مقاومت و حمایت نمودار قیمت ترسیم میشود. این کانال روند صعودی را نشان میدهد و به ما در تشخیص نقاط ورود و خروج معاملات خرید کمک میکند.
- کانال نزولی: کانالهای نزولی برعکس کانالهای صعودی هستند. این کانالها از دو خط روند شیبدار منفی در سطوح مقاومت و حمایت تشکیل شدهاند. یک کانال نزولی، روند نزولی را نشان میدهد و به ما در شناسایی نقاط ورود و خروج معاملات فروش کمک میکند.
بیشتر بخوانید: استفاده از کانال کلتنر
انواع کانال پاکت یا پاکتی در تحلیل تکنیکال
معاملهگران برای زیرنظر گرفتن حرکات طولانی مدت قیمت، از «کانالهای پاکت» (Envelope Channels) استفاده میکنند. کانالهای پاکت دارای خطوط روندی هستند که براساس سطوح آماری ترسیم میشوند. از رایجترین کانالهای پاکت، میتوان به «باندهای بولینگر» و «کانالهای دانچیان» اشاره کرد.
- باندهای بولینگر: باندهای بولینگر (Bollinger Bands) یکی از محبوبترین انواع کانال در تحلیل تکنیکال هستند که خطوط روند میانگین متحرک را در خود جای دادهاند. در کانال معاملاتی باند بولینگر، خطوط روند در سطوح مقاومت و حمایت براساس حرکت میانگین متحرک حرکت میکنند. خط روند مقاومتی با دو درجه انحرافِ استاندارد، بالاتر از میانگین متحرک است. خط روند حمایتی نیز با دو درجه انحراف استاندارد زیر میانگین متحرک قرار دارد.
بیشتر بخوانید: استفاده از پاکت های میانگین متحرک
- کانالهای دانچیان: کانالهای دانچیان (Donchian Channels) نوعی کانال معاملاتی پاکتی براساس بالاترین و پایینترین قیمت هستند. خط روند مقاومت در کانال “Donchian” براساس بالابودن قیمت در یک دوره مشخص (n) ترسیم میشود. همچنین، خط حمایت این کانال نیز براساس پایینبودن قیمت در یک دوره مشخص ترسیم میشود. معاملهگران میتوانند از دورههای مختلف برای ایجاد کانالهای “Donchian” استفاده کنند. بهصورت پیشفرض، خطوط روند مقاومت و حمایت در کانال دانچیان براساس یک دوره 20 روزه هستند.
آموزش ترسیم کانال روند
برای ترسیم کانال، باید ابتدا روند صعودی یا نزولی قیمت را مشخص کنیم. تشکیل یک کانال صعودی مستلزم این است که بازار با سرعت نسبتاً یکسان، سقفها و کفهای بالاتری ثبت کند. به همین ترتیب برای ترسیم یک کانال نزولی، بازار باید با سرعت یکسان، سقفها و کفهای پایینتر تشکیل دهد. خطوط روند صعودی باید بین سطوح حمایتی ترسیم شوند، به این معنی که وقتی بازار روند صعودی دارد، خط روند زیر قیمت است. در روند نزولی نیز، خط روند باید بین سقفهای مقاومتی ترسیم شوند؛ به این معنی که وقتی بازار روند نزولی دارد، خط روند بالاتر از قیمت کشیده میشود.
زمانی که خطوط روند در نمودار رسم شد، حالا لازم است برای مشخصکردن کانال روند، خطوط موازی با خطوط روند را رسم کنید. برای این کار در روند صعودی، یک خط موازی با این روند در بالای قیمت رسم میکنیم که سقفهای قیمتی را به یکدیگر متصل کند. در روند نزولی، با یک خط موازی با خط روند، کفهای قیمت را به یکدیگر متصل میکنیم. یادتان باشد که این خطوط باید موازی با روند، اما در جناح مخالف آن کشیده شوند.
چگونه کانالهای پاکت را ترسیم کنیم؟
کانالهای پاکت، در واقع اندیکاتورهایی برای تحلیل قیمت هستند و برای رسم آنها کافی است تا به سراغ بخش اندیکاتورها بروید. روی گزینه “Indicator” بزنید و دو اندیکاتور “Bollinger Bands” و “Donchian Channels” را جستجو کنید. با کلید روی این دو اندیکاتور، میتوانید هر کدام را که بخواهید روی نمودار فعال کنید.
اشتباهات رایج در ترسیم انواع کانال در تحلیل تکنیکال
نکته قابل توجه این است که هنگام ترسیم کانال روند، اگر خطوط موازی با عملکرد قیمت در بازار مطابقت ندارند، نباید اصرار به کشیدن کانال کنید. اگر حرکت قیمت، نوسانات را به گونهای ایجاد کرده است که دو خط با هم موازی نیستند، این یک کانال نیست و نباید مانند کانال روند تحلیل شود. همچنین باید به یاد داشته باشید که قیمت ممکن است به خطوط کانال احترام نگذارد و از آن عبور کند. در این صورت شکست کانال رخ میدهد و قیمت در یک کانال جدید قرار میگیرد.
اشتباه رایج معاملهگران در ترسیم کانال، این است که به جای استفاده از ابزار کانال (Regression Trend) سعی میکنند کانالها را فقط با خط روند شناسایی کنند. هرچند خط روند نیز به ترسیم کانال معاملاتی کمک میکند، اما آنقدرها دقیق نیست و از طرفی میانگین کانال معاملاتی را مشخص نمیکند. همچنین برخی از معاملهگران در موقع ترسیم کانال به نقطه شروع آن دقت نمیکنند. برای کشیدن یک کانال معاملاتی، بسیار مهم است که ابتدای روند و ابتدای کانال یکی باشد تا در ادامه نقاط برخورد قیمت به سطوح کانال راحتتر مشخص شود.
کاربرد کانالهای روند در معامله
دو روش برای معامله براساس حرکت قیمت در انواع کانال در تحلیل تکنیکال وجود دارد. شما میتوانید در محدوده کانال معامله کنید یا پس از شکست کانال وارد معامله شوید.
- معامله در محدوده کانال: از آنجاییکه خطوط هر نوع کانالی اساساً به عنوان حمایت و مقاومت برای قیمت عمل میکنند، میتوانند سیگنالهای معاملاتی خوبی محسوب شوند. زمانی که قیمت به نزدیکی خط حمایت میرسد، با دیدن کندل یا الگوی بازگشتی میتوان وارد معاملات خرید شد. همچنین زمانی که قیمت به خط مقاومت در کانال نزدیک میشود، پس از مشاهده کندل یا الگوی بازگشتی، باید معامله فروش باز کنیم. یادتان باشد که معامله در محدوده کانال، نیازمند کندل تاییدیه یا مشاهده الگوی بازگشتی قیمت است.
- معامله در صورت شکست کانال: شکستهای کانال و خط روند بهدلیل سودآوری بالا، سیگنالهای معاملاتی بسیار قوی محسوب میشوند. مانند هر سطح حمایتی یا مقاومتی، قیمت میتواند از خطوط بالایی و پایینی کانال عبور کند و باعث ایجاد یک موقعیت معاملاتی شود. در چنین حالتی، باید گفت که یک کانال روند شکسته است و دیگر اعتبار ندارد، اما با همین شکست میتوان وارد معاملات خلاف جهت روند شد و سود کسب کرد. یادتان باشد که معامله با شکست کانال، نیازمند کندل تاییدیه و پولبک قیمت به سطح کانال است.
شکست انواع کانال در تحلیل تکنیکال چیست و چه زمانی رخ میدهد؟
شکست یا Breakout در کانال زمانی رخ میدهد که قیمت یک ارز یا سهم، افزایش یا کاهش زیادی را تجربه کند. در شکست کانال صعودی، کاهش خریداران یا افزایش فروشندگان باعث نزول قیمت میشود و فشار فروش ایجاد شده کانال صعودی را میشکند. در شکست کانال نزولی، افزایش خریداران و کاهش فروشندگان ادامه حرکت قیمت در کانال را غیرممکن میکند و این کانال با فشار خرید زیاد میشکند. شکست کانال باعث میشود تا قیمت وارد فاز جدید حرکتی شود و برخلاف مسیر کانال به حرکت خود ادامه دهد. شکست انواع کانال در تحلیل تکنیکال، باعث میشود تا تحلیلهای منطبق بر ادامه روند کانال اعتبار خود را از دست بدهند و تحلیل جدید جایگزین شود.
کانال معاملاتی، کانالی است که بر روی نمودار قیمت اوراق بهادار با دو خط روند موازی ترسیم شده و سطوح مقاومت و حمایت روند را نشان میدهد. بهطورکلی، معاملهگران بر این باورند که قیمت اوراق بهادار در یک کانال معاملاتی باقی میماند و سیگنال خرید در ناحیه حمایتی کانال و فروش در ناحیه مقاومتی کانال، محسوب میشود. در حالی که معاملات در محدوده کانال خوب است، فرصت معاملاتی بزرگتر، زمانی که یک کانال شکسته میشود، خود را نشان میدهد. هنگامی که این اتفاق میافتد و تایید میشود، احتمال یک حرکت سریع و قابل توجه در قیمت اوراق بهادار بهطور چشمگیری افزایش پیدا میکند. در این مقاله با انواع کانال در تحلیل تکنیکال آشنا شدید و روش معامله با کانالها را آموختید. یادتان باشد این روشها را ابتدا امتحان کنید و اگر برای روش معاملاتی شما مناسب بود، از آنها در کسب سود از بازار استفاده کنید.
بروکر اپوفایننس، بهترین ابزارهای معاملاتی بازار فارکس را در یک پلتفرم امن و سریع به کاربران خود ارائه میدهد. تریدرهای ایرانی در این بروکر میتوانند علاوهبر معاملات فارکس، ارزهای دیجیتال، کالاها و سهامهای بینالمللی را خریدوفروش کنند. با ثبتنام در این بروکر، میتوانید از امکان سوشیال ترید و کپی ترید بدون کمیسیون بهرهمند شوید.
معاملات کانال چیست و چگونه میتواند سودآور باشد؟
معاملات کانالی شامل استفاده از اندیکاتورهای فنی و خطوط روند برای شناسایی سطوح حمایت و مقاومت در نمودار قیمت است. برای معاملهگران پیرو روند، موقعیتهای معاملاتی خوبی در محدوده حمایتی و مقاومتی کانالها وجود دارد. از طرفی شکست این کانالها نیز فرصتهای سودآور برای معاملهگران خلاف جهت ایجاد میکند.
چگونه یک استراتژی معامله با کانال تنظیم کنیم؟
راهاندازی یک استراتژی معامله براساس کانال، شامل درک ساختار بازار، شناسایی نواحی حمایت و مقاومت، انتخاب شاخصهای مناسب (مانند کانال دانچیان یا باندهای بولینگر) و تعریف تنظیمات معامله براساس الگوهای کندل بازگشتی یا شکستهای معتبر است.
اهمیت حمایت و مقاومت در معاملات کانالی چیست؟
حمایت و مقاومت برای معامله کانالی بسیار مهم هستند. حمایت سطوحی را نشان میدهد که ممکن است جلوی کاهش قیمت دارایی را بگیرند و فرصتهای خرید را فراهم کنند، در حالیکه مقاومت نشاندهنده سطوحی است که ممکن است اجازه رشد قیمت را ندهند و فرصتهای فروش را ایجاد کنند.